Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Κατάργηση ευρώ υπέρ ECU εισηγείται η Μαρίν Λεπέν

Κατάργηση ευρώ υπέρ ECU εισηγείται η Μαρίν Λεπέν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατάργηση ευρώ υπέρ ECU εισηγείται η Μαρίν Λεπέν

ΠΑΡΙΣΙ. Την επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) και την εγκατάλειψη του ευρώ πρότεινε η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν.

«Το ECU υπήρχε και χρησιμοποιείτο παράλληλα με το εθνικό νόμισμα. Η συνύπαρξη εθνικού νομίσματος με ένα κοινό νόμισμα στην παρούσα φάση δεν θα είχε καμία επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Γάλλων», είπε η κ. Λεπέν, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους. Το ECU ήταν «καλάθι» ευρωπαϊκών νομισμάτων που χρησιμοποιείτο ως λογιστική μονάδα για δύο δεκαετίες, μέχρι την υιοθέτηση του ευρώ το 1999. Το ECU συνυπήρξε επίσης παράλληλα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM), ο οποίος περιόριζε τις διακυμάνσεις μεταξύ των νομισμάτων των κρατών-μελών.

Ο αντιπρόεδρος του Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό είπε ότι η πρόταση της κ. Λεπέν για νομισματική συνεργασία δεν αναιρεί την πάγια θέση του κόμματος για ανάκτηση της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας από τη Γαλλία.

Τα φιλόδοξα νομισματικά σχέδια του Εθνικού Μετώπου, όμως, δεν συνάδουν με τη δεινή οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το κόμμα. Η άρνηση των γαλλικών τραπεζών να δανείσουν κεφάλαια στο Εθνικό Μέτωπο, εξαιτίας της αφερεγγυότητάς του, έχει υποχρεώσει τη Μαρίν Λεπέν να αναζητήσει δανεισμό από ρωσικές –μεταξύ άλλων– τράπεζες.

Σε έκθεσή του, με αποδέκτη τον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ εξέφραζε την ανησυχία της CIA για τη διείσδυση του Κρεμλίνου στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, μέσω δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ, που φέρεται να χορήγησε ρωσική τράπεζα στο Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν. Η ανιψιά της κ. Λεπέν και βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Ρωσογαλλικής Φιλίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει επανειλημμένως ζητήσει την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο της Μαρίν Λεπέν στην Ουκρανία, ύστερα από δηλώσεις της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, στις οποίες η κ. Λεπέν εμφανίσθηκε να νομιμοποιεί την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Την Τρίτη, η Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει στη γαλλική τηλεόραση ότι η προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσία δεν έπρεπε να χαρακτηρίζεται παράνομη, καθώς ο λαός της Κριμαίας επέλεξε με δημοψήφισμα η περιοχή να ανήκει εφεξής στη Ρωσία. Το δημοψήφισμα στην Κριμαία κρίθηκε παράνομο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αντίδραση Κιέβου

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου ανέφερε: «Με τις δηλώσεις της, οι οποίες επαναλαμβάνουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, η Γαλλίδα πολιτικός έδειξε την περιφρόνησή της για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αγνοώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Ανησυχίες λόγω Τραμπ

Το Κίεβο ανησυχεί για τις ενδεχόμενες μετατοπίσεις γεωπολιτικών ισορροπιών από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, εξαιτίας των κολακευτικών σχολίων του εν αναμονή προέδρου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και για τις δηλώσεις του επικεφαλής του γαλλικού κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιδιώξει την άρση των ευρωπαϊκών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text