Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Με... control οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε επενδυτικά προϊόντα

Με... control οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε επενδυτικά προϊόντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με... control οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε επενδυτικά προϊόντα

Από τον Μάρκο Αγη.     Εν μέσω σημαντικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καλούνται οι έλληνες καταθέτες να καταστρώσουν το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας τους και το 2017. Τα capital controls έχουν κλείσει όλες τις οδούς... διαφυγής από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις εναλλακτικές επιλογές τους.

Μόνοι όσοι διατηρούν χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αλλά και εκείνοι που πρόλαβαν ως και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015 να αποκτήσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και σε εκτός Ελλάδος αξιόγραφα.

Ακόμη και όσοι διατηρούν μετρητά δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν, καθώς μετά την κατάθεσή τους σε εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα η μόνη επιπλέον επιλογή που έχουν σε σχέση με το «παλαιό χρήμα» είναι η ανάληψή τους σε φυσική μορφή.

Καθυστερήσεις

Οπως επισημαίνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τουλάχιστον ως και το καλοκαίρι δεν αναμένεται να αλλάξουν οι ισχύοντες «κανόνες του παιχνιδιού».

Και αυτό διότι «για να υπάρξει χαλάρωση θα πρέπει να προηγηθεί αξιοσημείωτη εισροή καταθέσεων στις τράπεζες και σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης», εξηγεί η ίδια πηγή.

Το επόμενο κύμα αλλαγών στα capital controls δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία στο καλύτερο σενάριο, με βάση κυβερνητικές πηγές, τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός χάρτης της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει τροποποιήσεις στο ισχύον πλαίσιο, εφόσον υπάρξει συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών, οι οποίες ωστόσο δεν θα σχετίζονται με τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών.

Τα όρια αναλήψεων

Θα εστιαστούν στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, με στόχο κυρίως την ταχύτερη πραγματοποίηση εισαγωγών πρώτων υλών από εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων αύξηση του ημερήσιου ορίου αποστολής εμβασμάτων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε μία εργάσιμη ημέρα, για πληρωμή τιμολογίων στο εξωτερικό, από τις 10.000 τουλάχιστον στις 20.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, δεν αναμένεται αύξηση του ορίου αναλήψεων που ισχύει για ιδιώτες, παρά την ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσα στο 2016.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι τα νοικοκυριά καλύπτονται από το ισχύον πλαφόν των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Εκτιμούν δε πως δεν έχει ακόμη βελτιωθεί όσο θα έπρεπε το κλίμα, για έναν νέο κύκλο απελευθέρωσης των σχετικών συναλλαγών.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν πολύ προσεκτικά, καθώς το πλήγμα στην εμπιστοσύνη θα είναι δυσανάλογα μεγάλο σε περίπτωση που ύστερα από μια ενδεχόμενη χαλάρωση υπάρξει ανάγκη για νέα αυστηροποίηση των μέτρων λόγω αύξησης των εκροών. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδυτικές επιλογές, οι οποίες τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες θα παραμείνουν ως έχουν.

Εύθραστη ψυχολογία

Η εύθραστη ψυχολογία των καταθετών επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά τον Δεκέμβριο, μετά την εμπλοκή με τους δανειστές με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν live εικόνα των ροών καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η είδηση «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους τρόμαξε τους καταθέτες, ανακόπτοντας την ανάκαμψη που σημειωνόταν ως εκείνη τη στιγμή στα υπόλοιπα.

Μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 25ης Μαΐου, που επικύρωσε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τα μέσα Δεκεμβρίου, η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είχε ενισχυθεί κατά 8 δισ. ευρώ περίπου. Μπορεί η άνοδος στα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να είναι μικρότερη, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των εισροών που καταγράφηκαν κατευθύνθηκε προς την κεντρική κυβέρνηση για πληρωμή φόρων. Τα χρήματα αυτά παραμένουν σε εμπορικές τράπεζες, ενισχύοντας τους δείκτες ρευστότητας του κλάδου που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιστροφές από Α/Κ

Με βάση επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εγχώρια νομισματική αρχή, τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό έφτασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προήλθε κατά κύριο λόγο από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων που είχαν αγοραστεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Η Τράπεζα της Ελλάδος συνδέει αυτές τις ροές και με τη δυνατότητα που δόθηκε στους επενδυτές να επανεπενδύσουν το προϊόν της ρευστοποίησης σε προϊόντα αυτής της κατηγορίας οποτεδήποτε επιθυμούν.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την περαιτέρω βελτίωση της ψυχολογίας θα ενισχυθούν οι καταθέσεις αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση και παγιωθεί η ενίσχυση των καταθετικών υπολοίπων, θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΚΤ αίτημα για αύξηση του ορίου αναλήψεων.

Για τα εμβάσματα

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα αποστολής ως και 1.000 ευρώ τον μήνα ανά τράπεζα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, χωρίς κανένα έλεγχο. Παράλληλα, μπορεί να μεταφερθεί εκ νέου εκτός Ελλάδος το 100% εισερχόμενου εμβάσματος που εκτελέστηκε μετά τις 22 Ιουλίου 2015.

Από εκεί και πέρα είναι δυνατή αποστολή κεφαλαίων στο εξωτερικό για ειδικούς λόγους:

-Λόγοι υγείας. Ισχύει μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, για σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους. Προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία να αποδεικνύεται η αναγκαιότητα εκτέλεσης του εμβάσματος

-Πληρωμή νοσηλίων. Επιτρέπεται με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή και υπό την προϋπόθεση μεταφοράς του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

-Πληρωμή διδάκτρων. Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με τις ιατρικές δαπάνες. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά έως 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πίστωση γίνεται σε λογαριασμό με δικαιούχο τον φοιτητή.

Οι επιτρεπόμενες συναλλαγές

Σε γενικές γραμμές η πρόσβαση σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά μέσα έχει αποκατασταθεί, μετά τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls. Στο πλαίσιο αυτό, οι εναλλακτικές για κάποιον με καταθέσεις στην Ελλάδα είναι οι εξής:

-Αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ελληνικών ΑΕΔΑΚ.

-Αγορά επενδυτικών / αποταμιευτικών /  ασφαλιστικών προϊόντων ελληνικών εταιρειών.

-Αγορά μετοχών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

-Μεταφορά μεριδίων μεταξύ αμοιβαίων κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατή η αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού με ποσά που πιστώθηκαν σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας μετά την 28.6.2015, προερχόμενα από:

-Εμβασμα εξωτερικού.

-Μεταφορά πίστωσης από το εξωτερικό λόγω πώλησης, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού.

-Μεταφορά πίστωσης από το εξωτερικό λόγω είσπραξης χρηματικών διανομών χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού.

Πηγή : tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text