Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σκόπελοι ο πολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγηση

Σκόπελοι ο πολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σκόπελοι ο πολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγηση

Από τον Μαντικίδη Τάσο.     Ο πολιτικός κίνδυνος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, παράλληλα με τις διεργασίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας της χώρας μας με τους δανειστές και εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση, αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας το 2017.

Αν π.χ. η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση σύντομα και ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι ελληνικές μετοχικές αλλά και οι ομολογιακές αξίες θα σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη.

Οσο όμως η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερεί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες μιας απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο έχει παραταθεί πάντως ως το τέλος του 2017, με τους οικονομολόγους της Citigroup να «βλέπουν» πως θα ολοκληρωθεί τελικά ύστερα από μια νέα παράταση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι εκλογές

Για τους αναλυτές, αν η χώρα δεν μπορέσει να βρει τον δρόμο της, καθώς τους επόμενους μήνες η Ευρώπη θα έχει μπροστά της τον σκόπελο σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων και το καλοκαίρι ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, τότε μπορούμε να δούμε τα αρνητικά σενάρια να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς μόνο τον Ιούλιο απαιτούνται 6,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και διεθνείς πιστωτές.

«Το επείγον θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατόν είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα τής ΕΚΤ και να επανέλθει μερικώς η χώρα στις αγορές. Αν πρέπει να αντιμετωπιστεί το πολιτικό ζήτημα με εκλογές, αυτές επιβάλλεται να γίνουν αμέσως μετά, και όχι πριν, ενώ θα ήταν καλύτερα αν η νέα κυβέρνηση προκύψει από την όσο το δυνατόν ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων τού δημοκρατικού τόξου, κάτι που θα μπορούσε να επαναφέρει άμεσα την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα» αναφέρει ο κ. Γιώργος Κοφινάκος, διευθύνων σύμβουλος της StormHarbour UK.

Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο ίδιος παρατηρεί πως κάθε χρόνο η πλειονότητα των προβλέψεων πέφτει εκτός εκτιμήσεων, για τον απλούστατο λόγο ότι ο πολιτικός παράγοντας στη χώρα παραμένει αστάθμητος.

Για άλλη μία φορά οι εκτιμήσεις στο βασικό σενάριο για την Ελλάδα - και χωρίς πολιτικά απρόοπτα και εκλογές - προβλέπουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5%. Κατά την S&P, αυτή η άνοδος της ανάπτυξης είναι στατιστικά προβλέψιμη λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης στη χώρα και της χαμηλής βάσης σύγκρισης στην οποία έχει φτάσει, και όχι ποιοτική, ουσιαστική αλλαγή στην οικονομία.

Ο πληθωρισμός αλλά και η κατανάλωση θα είναι κοντά στο μηδέν, ενώ η ανεργία θα σημειώσει οριακή πτώση. Το - ανεπιβεβαίωτο από τους θεσμούς - πλεόνασμα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κοντά στα 7,5 δισ. ευρω, αλλά έχει προκύψει κυρίως από την τακτική της μη πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η οποία στην ουσία βαθαίνει το πρόβλημα των βιώσιμων επιχειρήσεων και δημιουργεί νέες θέσεις ανεργίας.

Η έλλειψη ρευστότητας

Επειδή όμως ο πολιτικός παράγοντας στην Ελλάδα αιφνιδιάζει αρνητικά, θα πρέπει να υπολογίσουμε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και την επίδρασή τους στην οικονομία, αναφέρει ο κ. Κοφινάκος, σημειώνοντας πως το βασικό πρόβλημα που καλείται να λύσει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί σε μια δυναμική, σταθερή ανάπτυξη και να καλύψει τις πληγές των τελευταίων έξι χρόνων, είναι η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων.

Ο κύριος όμως τροφοδότης της ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες, απέχει από την παροχή νέων δανείων, αφού 

αντιμετωπίζει δύο κύριες προκλήσεις: τη γιγάντωση των «κόκκινων» δανείων και τα σχετικά χαμηλά ίδια κεφάλαια.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Προκειμένου μάλιστα να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του ενεργητικού τους, αναμένεται να παραμείνουν σε μια εσωστρέφεια τα επόμενα χρόνια, χωρίς να μπορούν να τροφοδοτήσουν την όποια ανάκαμψη εμφανίσει η ελληνική οικονομία.

Με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είτε μέσα από τα υπάρχοντα τμήματα είτε με νέα τμήματα αναδιάρθρωσης δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, και ακόμα και από την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων, στοχεύουν στο τέλος του 2018 να έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια τουλάχιστον κατά 40% από την τρέχουσα κατάστασή τους.

Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς επενδυτές, ενώ έχουν διαπιστωμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, διστάζουν να επενδύσουν στις τράπεζες γιατί αντιμετωπίζουν έναν αχανή, γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, υψηλό φορολογικό σύστημα και συνεχόμενο ρευστό πολιτικό περιβάλλον, χωρίς ουσιαστική μακροπρόθεσμη λύση στο χρέος της χώρας.

 Ετσι, προτιμούν τις ευκαιριακές επενδύσεις με εξασφαλισμένες διψήφιες αποδόσεις σε εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ακόμη και σε καθαρά εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφύγουν τις επιπτώσεις της εσωτερικής ύφεσης.

Τι αλλάζει στο Χρηματιστήριο

Το 2017 οι στόχοι του χρηματιστηρίου της Αθήνας επικεντρώνονται σε τρεις άξονες:

Η βελτίωση και η προσαρμογή του περιβάλλοντος λειτουργίας των υποδομών είναι ο πρώτος.

Η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ταυτόχρονα με την κινητοποίηση των συμμετεχόντων του οικοσυστήματος της αγοράς, ο δεύτερος.

Οι δύο αυτοί άξονες ενισχύουν τη διεθνοποιημένη παρουσία του ΧΑ που αποτελεί και τον τρίτο άξονα, ώστε η Αθήνα να προσελκύσει κεφάλαια από το παγκόσμιο σύστημα που διαθέτει σημαντική ρευστότητα και αναζητεί επενδυτικές τοποθετήσεις.

Στη νέα επίσης κατηγοριοποίηση μετοχών της Κύριας Αγοράς προβλέπονται τρεις κατηγορίες - υψηλή, μέση και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Θα τροποποιηθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών στην Κύρια Αγορά. Θα διαφοροποιηθούν οι υποχρεώσεις των ειδικών διαπραγματευτών ανάλογα με τον τίτλο επί του οποίου ασκούν ειδική διαπραγμάτευση.

Επίσης θα εισαχθεί η δυνατότητα των καλυμμένων πωλήσεων (covered sales).  

Υπηρεσίες πρόσβασης

Μια επίσης σημαντική προσαρμογή σε κανονιστικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η CSDR, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2017.

Μέσω εναρμονισμένης διαδικασίας αδειοδότησης (passporting) θα δίνεται η δυνατότητα στα αποθετήρια να παρέχουν διασυνοριακά, ενός ΕΕ, υπηρεσίες πρόσβασης μεταξύ τους, καθώς και διαδικασίες διασύνδεσης με άλλες αγορές και οίκους εκκαθάρισης.

Το 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών προσκάλεσε, για πρώτη φορά, μη εισηγμένες ελληνικές δυναμικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και πλάνο στην τοπική αλλά και διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι εταιρείες GAEA, EΨΑ, EΖΑ, Taxibeat, Incelligent, Systems Sunlight, Demo, Raymetrics, Sychem, B&T Composites, 

Αφοί Χαΐτογλου και Πίνδος συμμετείχαν με παρουσιάσεις τους προβάλλοντας την επιχειρηματική αλλά και την επενδυτική ιδέα.

Αυτή είναι μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και το νέο έτος. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του πυλώνα της χρηματιστηριακής αγοράς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων έχει αναδειχθεί πλέον ως βασική επιλογή. Αποτελεί δε και διεθνή τάση.

Στον χρηματοοικονομικό χώρο στην Ευρώπη έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό ότι για να επιτευχθούν μακροχρόνια αναπτυξιακά αποτελέσματα απαιτείται να προστεθεί μια δεύτερη μηχανή στην οικονομία, αυτή της αγοράς κεφαλαίων.

Πηγή : tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text