Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Κυβέρνηση: "Ανοίγει" η ψαλίδα του χρόνου για συμφωνία

Κυβέρνηση: "Ανοίγει" η ψαλίδα του χρόνου για συμφωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κυβέρνηση: "Ανοίγει" η ψαλίδα του χρόνου για συμφωνία

Της Νίκης Ζορμπά

Στις θέσεις που διατηρεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση επιμένει η Κυβέρνηση, με τον χρόνο να κυλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο στις διαβουλεύσεις και τους Θεσμούς να μη δίδουν ημερομηνία επιστροφής προκειμένου να "ξεκολλήσει" η διαδικασία. 

Χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την πρώτη για τη νέα χρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε "σήμα" πως η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη στα "όχι" που έχει εκφωνήσει ( στις απαιτήσεις του ΔΝΤ) "εγκαταλείποντας" παράλληλα τον προσδιορισμό άμεσων χρονικών στόχων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Επ αυτού, ο κ. Τζανακόπουλος, απέφυγε να αναφερθεί στην (πρότερη) κυβερνητική θέση πως όλα είναι εφικτό να κλείσουν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και μετέθεσε πλέον το ορόσημο για το τέλος του Φεβρουαρίου ( ή αρχές Μαρτίου) όποτε απαιτείται δηλαδή να έχει επικυρωθεί η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης προκειμένου - κατά την Κυβέρνηση- κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, να μπορέσει η χώρα να πάρει "πράσινο" φως για ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Και αν ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να "βγουν" εν συνεχεία, οι φιλόδοξες προβλέψεις του προγράμματος, διαμήνυσε παράλληλα πως ... η Κυβέρνηση δεν πιέζεται καθώς δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. 

Τούτο ενεργοποιεί ... ανακλαστικά του 2015, οπότε και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδόθηκε (ελλείψει και πάλι άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών) σε μια πολύμηνη διαπραγμάτευση για να φτάσει με την πλάτη στον τοίχο και υπό απόλυτη οικονομική ασφυξία να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. 

Στο Μαξίμου πάντως προσπαθούν να αποκρούσουν σχετικές ανησυχίες και επιμένουν ότι είναι απολύτως στοχοπροσηλωμένοι στην επίτευξη συμφωνίας απλώς... όχι πάση θυσία. 

Κοινώς, δεν αποδέχονται τη θεσμοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 ενώ δεν κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά. 

Παράλληλα μάλιστα, το Μαξίμου διαψεύδει τα περί μείωσης αφορολόγητου ή αύξησης ΦΠΑ που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται ως "σπονδή" για τον κατευνασμό των πιστωτών, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος, κατηγορηματικά χθες τα χαρακτήρισε σενάρια εκτός πραγματικότητας, προσθέτοντας πως ούτε έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις ούτε έχει πρόθεση η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη σχετικών μέτρων. 

Κατά τα λοιπά, ούτε μετά τη συνεδρίαση του EWG, γίναμε σημαντικά σοφότεροι: Τα αγκάθια που δεν αφορούν μόνον τη μετά τη λήξη του προγράμματος εποχή, είναι όλα εκεί ( δημοσιονομικό, ενεργειακά κλπ) ενώ οι Θεσμοί μίλησαν για ανάγκη "πολιτικής συμφωνίας" προκειμένου να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής.


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text