Αρχική | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση | Ο ΓΔ αναστρέφεται καθοδικά προς τις 650 μονάδες

Ο ΓΔ αναστρέφεται καθοδικά προς τις 650 μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δυσάρεστη έκπληξη μας επιφυλάσσει σήμερα, Παρ, 13/1, η αγορά με τον ΓΔ να καταγράφει  αυτή τη στιγμή, 3.55 μμ, μεγάλη πτώση -2,20% (στις 650 μονάδες) με πρωινό καθοδικό χάσμα μεγέθους -1,35% και με μέτριους για την εποχή τζίρους (35 εκατ) ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανενόχλητα με μικρές ανόδους, κατά μέσον όρο +0,80%, πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Αιτίες της σημερινής αναπάντεχης πτώσης φέρονται να είναι η διαφαινόμενη εμπλοκή στην διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας και, ενδεχομένως, η πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει «περιουσιολόγιο» που θα περιλαμβάνει και μετοχές, αν και σε καμία χώρα του κόσμου δεν φορολογείται η κατοχή μετοχών (και οιουδήποτε είδους χρεόγραφου) παρά μόνον οι αποδόσεις αυτών δηλαδή τα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη.

Όπως σας έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετές μέρες, δύο είναι οι στηρίξεις του ΓΔ, το στρογγυλό επίπεδο των 650 μονάδων και κυρίως, ο μέσος άξονας των 640 μονάδων του 20ήμερου εύρους του των 613-666 μονάδων, από τον οποίον άξονα των 640 μονάδων διέρχεται ο προειδοποιών αναστροφή τάσης ΕΚΜΟ30.

Αυτή τη στιγμή ο ΓΔ τείνει να διασπάσει καθοδικά τις 650 μονάδες, γεγονός που αν γίνει δεν θα μας ανησυχήσει ιδιαίτερα. Αν όμως συνεχισθεί και την επόμενη εβδομάδα η πτώση με καθοδική διάσπαση των 640 μονάδων, τότε θα τεθεί συναγερμός για πωλήσεις stop loss που θα γίνουν αν ο ΓΔ διασπάσει καθοδικά το κυλιόμενο ΧΚ20 ημερών το οποίο τώρα βρίσκεται στις 613 μονάδες αλλά σε 2-3 μέρες θα ανέβει στις 630.

Κρατάμε την ψυχραιμία μας και ευχόμαστε ο ΓΔ να κρατηθεί σήμερα πάνω από τις 650 μονάδες.

Στρατηγική για το κλείσιμο

Το ΤΧ δεν θα κάνει σήμερα πράξεις.

Μετοχές

Το πλάτος της αγοράς είναι σήμερα απόλυτα πτωτικό με μόνον μια μετοχή, την ΠΛΑΘ, να σημειώνει άνοδο ενώ από τις πτωτικές οι 6 τραπεζικές μετοχές συν τις, ΒΙΟ, ΜΙΓ, ΟΛΘ, ΣΑΡ και ΜΠΕΛΑ, σημειώνουν μεγάλες πτώσεις από -3% ως -7%.

Οι τράπεζες βέβαια είναι οι πιο ευάλωτες όχι μόνον για τεχνικούς λόγους, για να διορθώσουν την μεγάλη (κατά μέσον όρο +40%) δίμηνη άνοδό τους αλλά και διότι αν ματαιωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα χαθεί, πιθανόν για αρκετούς μήνες, η ελπίδα της ποσοτικής χαλάρωσης που θα οφελούσε ιδιαίτερα τις τράπεζες. Ο ΔΤΡ αυτή τη στιγμή χάνει ακριβώς το διπλάσιο από αυτό του ΓΔ, δηλαδή -4% έναντι -2% του ΓΔ αλλά διανομές διακρίνουμε μόνον σε ΕΤΕ.

Από τις μη-τραπεζικές μετοχές τις μεγαλύτερες πτώσεις σημειώνουν κυρίως αυτές που κατά το τελευταίο δίμηνο σημείωσαν πολύ μεγάλες ανόδους όπως οι, ΒΙΟ σήμερα -5,44%, ΜΙΓ -4,40%, ΟΛΘ -4%, ΜΠΕΛΑ -3,90%, ΜΙΓ -3,70% κοκ. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν οι, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ,ΜΛΣ, ΑΝΕΜΟΣ και ΜΟΗ που χάνουν λιγότερο του -1%.

Διανομές εμφανίζονται μόνον σε, ΕΤΕ, ΜΙΓ και ΒΙΟ.

Θα επανέλθουμε στις 6.00 μ για να δούμε αν ο ΓΔ κατάφερε να βαστήξει τις 650 μονάδες και αν οι τζίροι συγκρατήθηκαν κάτω των 40 εκατ δηλαδή να μην έχουν γίνει διανομές.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text