Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την εποχή του Trump

Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την εποχή του Trump

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την εποχή του Trump

της Judy Dempsey

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη δεν αρέσουν οι πολιτικές του Donald Trump. Καθώς προετοιμάζεται να αναλάβει τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει εκτενώς για το ότι θέλει να κάνει την Αμερική μεγάλη και πάλι. Συγκεκριμένα, οι οικονομικές του πολιτικές φαίνονται προστατευτικές, και η εξωτερική του πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το Ισραήλ και την Ρωσία, θα αποτελέσουν σοβαρές προκλήσεις για την ΕΕ. Αλλά αντί να γκρινιάζουν για το τι είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ευρώπης, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να απαντήσουν στη νέα κυβέρνηση με διάφορους τρόπους.

Αυτές οι απαντήσεις δεν αφορούν την αντιστάθμιση της επιρροής των ΗΠΑ, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατο. Αφορά την κατανόηση του γιατί και πώς η ΕΕ πρέπει να γίνει ένας σοβαρός παίκτης από μόνη της και να σταματήσει να θέλει τις ΗΠΑ να της φτιάχνουν τα πράγματα. Είναι ώρα η Ευρώπη να αρχίσει να διορθώνει τα του οίκου της.

Πρώτα είναι η άμυνα και η ασφάλεια. Επειδή η ΕΕ δεν πρόκειται να έχει τις δικές της βιώσιμες δομές άμυνας στο εγγύς μέλλον, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα. Αφορά την προστασία των δικών τους πολιτών και των δικών τους δημοκρατιών.

Αυτό δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα Ανατολικά και Νότια σύνορα του ΝΑΤΟ -όχι απλώς να χρησιμοποιούν τη ρητορική των διαβεβαιώσεων. Είτε είναι εναντίον του ρωσικού υβριδικού πολέμου είτε των κυβερνό-επιθέσεων, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μαζί με την ΕΕ, πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία και τις δυνατότητές τους.

Δεύτερον, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να θέσουν τους στόχους τους για τους ανατολικούς τους γείτονες. Η οικονομική στήριξη για την Ουκρανία και οι στενότεροι δεσμοί με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, δεν είναι αρκετά. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να υποστηρίζονται από μια πολιτική δέσμευση που καθορίζει τον στόχο της σχέσης της ΕΕ με αυτούς τους γείτονες. Η αναβολή του θέματος θα οδηγήσει σε ένα κενό το οποίο η Ρωσία είναι πολύ πρόθυμη να το αξιοποιήσει και να "γεμίσει”, για να διασφαλίσει ότι αυτή η περιοχή θα είναι στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, και όχι της Ευρώπης.

Τρίτον, εάν ο trump είναι ειλικρινής όταν μιλάει για το να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, και να υποστηρίξει την πολιτική εποικισμών του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, μπορεί κανείς να μαντέψει πώς θα αντιδράσουν οι Παλαιστίνιοι.

Η ΕΕ, η οποία έχει διαδραματίσει έναν άθλιο ρόλο στη Μέση Ανατολή και έχει δώσει δισ. ευρώ σε βοήθεια στους Παλαιστινίους χωρίς μεγάλη πολιτική επίδραση ή στρατηγική, θα μειωθεί για να περιορίσει τις ζημιές. Στην πράξη αυτό σημαίνει την προώθηση των πολιτικών σταθεροποίησης που θα εστιάζουν σε οικονομικά, κοινωνικά και δικαστικά θέματα. Η επιρροή της ΕΕ θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Το τέταρτο ζήτημα είναι το εμπόριο. Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει πολιτικές προστατευτισμού, παρόλο που έχει υπάρξει η αντανάκλαση των λαϊκιστικών και κατά της παγκοσμιοποίησης κινημάτων. Πολλά κράτη-μέλη αντιτίθενται στην επικύρωση σημαντικών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη, και στο μέλλον, τη Νέα Ζηλανδία. Θέλουν να προστατεύσουν τις δικές τους αγορές.

Αλλά το εμπόριο δεν αφορά μόνο τη μείωση των δασμών. Είναι επίσης και θέμα επιρροής. το εμπόριο αφορά την εδραίωση των δεσμών με ομοϊδεάτισσες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, που έχουν τις ίδιες αξίες με την Ευρώπη.

Εάν ο Trump θέλει να ακολουθήσει πολιτικές προστατευτισμού, η ΕΕ θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί με την επίσπευση των εμπορικών συμφωνιών. Ναι, τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι σε θέση να ασκήσουν βέτο σε τέτοιες συμφωνίες εάν βρίσκονται εκτός των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να εφαρμόζει εμπορικές συμφωνίες με την προϋπόθεση ότι συνδέονται μόνο με το πετρέλαιο. Αλλά η Κομισιόν έχει την τάση να μένει προσκολλημένη στις εξουσίες της αντί να επιδιώκει τις λεγόμενες μεικτές συμφωνίες που απαιτούν την εμπλοκή των κρατών-μελών. Αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ΕΕ να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό προστατευτισμό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να χτίσει συμμαχίες.

Τέλος, είναι ώρα οι ηγέτες της ΕΕ να υπενθυμίσου ν σε όλα τα κράτη-μέλη γιατί η ΕΕ ιδρύθηκε και σε τι βασίζεται. Είναι μία κοινότητα αξιών βασισμένη πάνω από όλα στην αλληλεγγύη και στην ανοχή, στην ελευθερία των ΜΜΕ, στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτό οι χώρες -είτε πρώην φασιστικά κράτη ή εκείνες με στρατιωτικές χούντες όπως οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ή τα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής ΕΥρώπης- εντάχθηκαν στην ΕΕ από την αρχή. Γνώριζαν ότι ανάθεταν κάποιο μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα μια ειδική αλληλεγγύη.

Εάν οι Πολωνία, Ουγγαρία ή άλλες χώρες, απορρίπτουν αυτές τις αξίες, τότε θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο τίμημα σε σχέση με την πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τις φτωχότερες χώρες ή ακόμη και με τα δικαιώματα ψήφου. Παρά την απόσταση που διατηρεί από τους πολίτες και την ανικανότητά της και την απροθυμία της να βγει από τη φούσκα των Βρυξελλών, η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει τα μέλη της να απορρίψουν τις θεμελιώδεις αξίες τις οποίες έχουν συνυπογράψει. Και εάν οι ηγέτες της ΕΕ όπως ο Τσέχος πρόεδρος Milos Zeman έχουν επαίνους μόνο για τον Ρωσο πρόεδρο Vladimir Putin, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να ρωτήσουν "γιατί”.

Εν συντομία, το κλαψούρισμα για τον Trump μόνο, δίνει την εντύπωση πως η ΕΕ γνωρίζει καλύτερα ή έχει υψηλά ηθικά πρότυπα. Και τα δύο μένει να αποδειχθούν.


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text