Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | UBS: Μείωση θέσεων στην Ελλάδα

UBS: Μείωση θέσεων στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UBS: Μείωση θέσεων στην Ελλάδα

 Από τoν ΜαντικίδηΤάσο.       Μείωση θέσεων (Underweight) στις αγορές της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Μαλαισίας, των Φιλιππινών, της Τσεχίας και της Χιλής συστήνει το 2017 για τις αναδυόμενες αγορές σε ειδική μελέτη της η UBS.

Η ελβετική τράπεζα διατηρεί ουδέτερη θέση (Neutral) στις αγορές της Κίνας, της Ταϊλάνδης, της Βραζιλίας, της Πολωνίας και της Ινδονησίας, ενώ η σύσταση αυξημένων θέσεων (Overweight) δίδεται για τις αγορές της Ινδίας, της Κορέας, της Ταϊβάν, της Ρωσίας, της Κολομβίας, της Ουγγαρίας και του Περού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διαχειριστών κεφαλαίων οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα το 2017 από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων (αναμένονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed) με περαιτέρω πτώση στα νομίσματά τους και αναγκαστική αύξηση των επιτοκίων τους. Αυτό θα επιφέρει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στις περισσότερες από αυτές.

Ηδη μετά το μεξικανικό νόμισμα σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκε και η τουρκική λίρα.  Σήμερα πάντως οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 61% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, απόρροια ωστόσο των μεγάλων θέσεων στις τράπεζες, στα λιμάνια και στα ξενοδοχεία.

Τα ξένα funds πάντως είναι υποεπενδυμένα στην Ελλάδα, καθώς, ενώ το ειδικό βάρος του ΧΑ στον δείκτη MSCI GEM κινείται στο 0,40%, διατηρούν θέσεις που αντιστοιχούν σύμφωνα με στοιχεία των MSCI, EPFR και  Credit Suisse στο 0,29%. Η τελευταία, όπως και οι περισσότεροι ξένοι οίκοι, δεν διατηρεί κάποια σύσταση για την Ελλάδα (Not Rated).

Οι αναδυόμενες αγορές για τις οποίες συστήνει αυξημένες θέσεις για το 2017 είναι αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Βραζιλίας και της Ινδονησίας.

Συνολικά εξάλλου τα διεθνή κεφάλαια, ενώ έχουν διαπιστωμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα, γιατί αντιμετωπίζουν έναν αχανή, γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, υψηλό φορολογικό σύστημα και συνεχόμενο ρευστό πολιτικό περιβάλλον, χωρίς ουσιαστική μακροπρόθεσμη λύση στο χρέος της χώρας.

Ετσι προτιμούν τις ευκαιριακές επενδύσεις με εξασφαλισμένες διψήφιες αποδόσεις σε εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ακόμη και σε καθαρά εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφύγουν τις επιπτώσεις της εσωτερικής ύφεσης.

Αν πάντως κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος Μαρτίου και ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο «χρωστά» μια ανοδική κίνηση, λένε οι αναλυτές. Αν ωστόσο η αξιολόγηση πάει πίσω, το θολό τοπίο στην ελληνική αγορά θα παραμείνει.

Πηγή: tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text