Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους πέρασε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους πέρασε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους πέρασε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Της Μαρίας Μόσχου

Μία από τις τελευταίες πράξεις στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παίχτηκε χθες με την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας στη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη εκ μέρους της ελληνικής πλευράς από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αντώνη Λεούση και εκ μέρους των Ιταλικών Σιδηροδρόμων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αλλάξει άρδην το τοπίο στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών καθώς η κινεζική Cosco, που ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά και θέλει να αποκτήσει το Εμπορευματικό στο Θριάσιο, αποκτά έναν ισχυρό συνομιλητή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αντώνης Λεούσης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν με το Ταμείο για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, δήλωσε: «Η Ferrovie dello Stato Italiane Group αναλαμβάνει μια μεγάλη δέσμευση: να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών».

«Η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί μια ευκαιρία ανάπτυξης για τους Ιταλικούς Κρατικούς Σιδηροδρόμους που έτσι συνεχίζουν την επέκτασή τους στο εξωτερικό, αλλά και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους που θα μπορούν να υπολογίζουν στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμων FS», δήλωσε ο Renato Mazzoncini, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμων.

«Η σημερινή ενέργεια συνάδει πλήρως με τα προβλεπόμενα από το Βιομηχανικό Σχέδιο 2017-2026, βάσει του οποίου η Ευρώπη αποτελεί εθνική αγορά αναφοράς και το οποίο αποσκοπεί στον τετραπλασιασμό του κύκλου εργασιών που προέρχεται από δραστηριότητες του εξωτερικού και ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026. Η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την εξαγορά της NXET, της εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου που διαχειρίζεται την υπηρεσία C2C, από το Λονδίνο έως τις ακτές του Essex. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτές τις επιτυχίες που ανοίγουν το δρόμο για την επίτευξη νέων στόχων», αναφέρει ανακοίνωση των Ιταλικών Σιδηροδρόμων.

Το κλείσιμο της εξαγοράς αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μετά την έγκριση την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιδράσεις

«Η υπογραφή σήμερα της σύμβασης πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., ολοκληρώνει και τυπικά, το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣ καταλήγει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο θα συνεχίσουν ν΄αγωνιζόνται για ενιαίο - δημόσιο σιδηρόδρομο.

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text