Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Εξέταση με μετρητά, φάρμακα με κάρτα

Εξέταση με μετρητά, φάρμακα με κάρτα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξέταση με μετρητά, φάρμακα με κάρτα

Από την ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ.        Αγορά depon με πιστωτική κάρτα; Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε μια κοινωνία που έως πρόσφατα προτιμούσε να πληρώνει τοις μετρητοίς, το «πλαστικό χρήμα» τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά τα capital controls, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Στον χώρο των υγειονομικών παροχών, πιο διαδεδομένες είναι οι πληρωμές με κάρτες σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές με τα σχετικά ποσοστά να φτάνουν ή ακόμα και να ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν προμηθευτεί POS.

«Τουλάχιστον το 20% των πληρωμών στο φαρμακείο μου γίνεται με κάρτα», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνστ. Λουράντος. Ο ίδιος έχει φαρμακείο στη Νέα Σμύρνη και στην ερώτηση για ποια ποσά οι πελάτες του χρησιμοποιούν κάρτες, απαντά, «μπορεί και για ένα ευρώ ή για την αγορά ενός depon που κοστίζει 75 λεπτά, χρησιμοποιούν την κάρτα. Κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι προτιμούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς, αφού συνήθως πληρώνουν με την είσπραξη της σύνταξης». Παρόμοια εικόνα και σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, το 30%-40% των αγορών γίνεται με κάρτα. «Για αγορές της τάξεως των 5-6 ευρώ χρησιμοποιούν κάρτα κυρίως οι νεαροί πελάτες. Για πιο μεγάλες αγορές –της τάξεως των 20 ευρώ και άνω– η ηλικία δεν παίζει ρόλο», επισήμανε στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του.

Εξίσου διαδεδομένες είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις ιδιωτικές κλινικές, όπου άλλωστε τα ποσά είναι μεγάλα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών –εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες κλινικές– Γρηγόρης Σαραφιανός, το 40% επί των πληρωμών γίνεται με POS και περίπου ένα 20% με τραπεζική κατάθεση. «Και αυτό το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Εάν με ρωτούσατε πριν από 2-3 μήνες, θα ήταν πολύ μικρότερο, ενώ πριν από την κρίση και κυρίως πριν από τα capital controls, το ποσοστό ήταν μόλις 10%».

Λιγότερο πρόθυμοι στο να προμηθευτούν μηχανήματα POS είναι οι γιατροί. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ιδιωτών γιατρών έχει προμηθευτεί POS, ωστόσο υπάρχει η τάση να πάρουν όλοι.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει μία «έρευνα αγοράς» για το ποιες τράπεζες έχουν τις οικονομικότερες προσφορές και έχει ενημερώσει σχετικά τα μέλη του. Ο ίδιος σημειώνει ότι, αν και χαμηλό, υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να πληρώσουν με κάρτα. Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει να κάνει με την ειδικότητα του γιατρού. Στους παιδιάτρους η ζήτηση είναι χαμηλή. «Με τους γονείς των παιδιών που παρακολουθούμε, έχουμε μία συνεργασία ετών. Μπορεί να μας πουν ότι δεν έχουν εκείνη τη στιγμή χρήματα και εμείς τους διευκολύνουμε», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Γιώργος Νταλούκας, που δηλώνει αντίθετος στην υποχρεωτική χρήση κάρτας στις ιατρικές επισκέψεις. Ο ίδιος δεν έχει προμηθευτεί POS. «Αλλωστε δεν το ζητάει ιδιαίτερα ο κόσμος», σημειώνει.

Αντίθετη εμπειρία περιγράφει στην «Κ» η ενδοδοντολόγος Δήμητρα Ματσούκα, η οποία δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές στο οδοντιατρείο της στους Αμπελοκήπους εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. Οπως σημειώνει, τουλάχιστον δύο στους δέκα «ασθενείς» της πληρώνουν με κάρτα. «Συχνά ρωτάνε από πριν εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πολλοί το βλέπουν στο ιατρείο. Τους κάνει θετική εντύπωση γιατί τους διευκολύνει στις πληρωμές», σημειώνει και εξηγεί: «Στη δική μου ειδικότητα συχνά η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν εκείνη τη στιγμή».

Μηχανήματα POS διαθέτουν όλα τα διαγνωστικά κέντρα και η χρήση τους φαίνεται ότι αυξάνεται διαρκώς. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας, διαθέτει δύο κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά. Οπως αναφέρει, το ποσοστό των πληρωμών που γίνεται με κάρτες φτάνει το 11%-12%, που μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά η τάση είναι ανοδική.

Πηγή :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text