Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η Viohalco κοντά στην απόκτηση εργοστασίου της PepsiCo-ΗΒΗ

Η Viohalco κοντά στην απόκτηση εργοστασίου της PepsiCo-ΗΒΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Viohalco κοντά στην απόκτηση εργοστασίου της PepsiCo-ΗΒΗ

Από τoν ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ.    Στο τελικό στάδιο των συζητήσεων βρίσκεται ο όμιλος Viohalco για την απόκτηση της κεντρικής μονάδας της PepsiCo-ΗΒΗ στα Οινόφυτα Βοιωτίας που έκλεισε η παραγωγή της στις 30 Οκτωβρίου του 2016. Το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της χώρας για τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της PepsiCo-ΗΒΗ αφορά τη θυγατρική ΕΛΒΑΛ, η οποία διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή το εργοστάσιό της και θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το ακίνητο της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου PepsiCo για επέκταση των εργασιών της. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στην «Κ»– είναι λίγο πριν από την τελική συμφωνία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πρώην μονάδα παραγωγής των προϊόντων PepsiCo-HBH ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Η έκτασή της ξεπερνά τα 80 στρέμματα, ενώ οι στεγασμένες εγκαταστάσεις της καταλαμβάνουν συνολικά 16 στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι για τα όλα τα προϊόντα. Πριν σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου στις 30/10/2016, απασχολούσε συνολικά 65 εργαζομένους.

Η ΕΛΒΑΛ, η οποία απορροφήθηκε από τη Viohalco και διεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου του 2016 από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιπροσωπεύει μια κατ’ εξοχήν εξαγωγική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην αγορά του αλουμινίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα εξειδικευμένα προφίλ αλουμινίου που παράγει για την αυτοκινητοβιομηχανία πωλούνται σε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW, η Mercedes, η Jaguar και η Land Rover. Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου προμηθεύει –μεταξύ άλλων– κομμάτια των αυτοκινήτων όπως πλευρικές μπάρες ασφαλείας, τμήματα από σασί, μέρη κινητήρων κ.λπ. Την τελευταία τριετία η εταιρεία υλοποίησε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στη θυγατρική της στην Αγγλία, με στόχο να διπλασιάσει το διεθνές μερίδιο αγοράς της. Πρόκειται για το εργοστάσιο της θυγατρικής Bridgnorth Aluminium, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των διεθνών παραγγελιών της στη βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων και ποτών, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του κλάδου κατασκευών. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο δραστηριοποιείται στην παραγωγή ταινιών λιθογραφίας που προορίζονται για την παραγωγή λιθογραφικών πλακών για εκτυπώσεις offset, καθώς και στην παραγωγή ημιέτοιμων ρολών για παραγωγή, κυρίως, foil αλουμινίου.

Η παραγωγική μονάδα της ενσωματώθηκε στον όμιλο ΕΛΒΑΛ το 2001 μετά την εξαγορά του κλάδου λιθογραφίας της Lawson Mardon Star. Με στόχο την αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, την επέκταση της παραγωγικής του δυναμικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, υλοποιήθηκε ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο έχει συνολική επιφάνεια 63 χιλ. τ.μ. και απασχολεί περίπου 240 άτομα.

Ενα σημαντικό ποσοστό των εσόδων της η ΕΛΒΑΛ το εισπράττει από την τοποθέτηση δαπέδων στα φορτηγά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού το μερίδιό της ξεπερνά σήμερα το 60% και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως. Μάλιστα θεωρείται δεδομένη η αύξηση του μεριδίου αγοράς, αφού με κοινοτική οδηγία όλα τα φορτηγά της Ε.Ε. θα πρέπει να ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο το βάρος των αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά για να μειωθούν οι ρύποι και θα χρειαστούν ακόμη πιο ελαφριά δάπεδα από αλουμίνιο που είναι σε θέση να παράγει η ΕΛΒΑΛ.

Πηγή :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text