Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ο Τραμπ χτίζει το τείχος στο Μεξικό

Ο Τραμπ χτίζει το τείχος στο Μεξικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Τραμπ χτίζει το τείχος στο Μεξικό

Από A.P., REUTERS.      Σε δύο κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του –τον περιορισμό της μετανάστευσης και την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας– έστρεψε χθες την προσοχή του ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αύριο θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε το τείχος», είχε προαναγγείλει ήδη από το βράδυ της Τρίτης ο νέος πρόεδρος μέσω Twitter, παραπέμποντας στην προεκλογική υπόσχεση να σφραγίσει τα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σειρά προεδρικών διαταγμάτων στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με πρώτο εκείνο που προβλέπει την ανέγερση του τείχους και τη διακοπή της χρηματοδότησης των λεγόμενων «πόλεων καταφυγίων», όπου φιλελεύθερες τοπικές αρχές προσφέρουν άσυλο και αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές διωκτικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Μεξικό θα πληρώσει το κόστος για το τείχος και ότι θα καλωσορίσει ευχαρίστως τον Μεξικανό ομόλογό του, Πένια Νιέτο, ο οποίος προγραμματίζει επίσκεψη στις ΗΠΑ προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Τα επόμενα προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή αφορούν τον δραστικό περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής στον ΟΗΕ και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ανθρώπων από έξι μουσουλμανικές χώρες – Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη. Στην προεκλογική περίοδο, είχε ταχθεί υπέρ της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια μετρίασε τη θέση του υπό την πίεση σφοδρών αντιδράσεων, ακόμη και από το εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τις ερχόμενες ημέρες, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να μειώσει στο μισό τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να εγκαθίστανται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (από 100.000 σε 50.000) και να ενισχύσει το προσωπικό των τελωνειακών αρχών και της αστυνομίας συνόρων με προσλήψεις 5.000 ανδρών και γυναικών. Επιπλέον, προβλέπεται να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο της μετανάστευσης στις μη μεθοριακές περιοχές.

Στις προτεραιότητες του νέου προέδρου βρίσκεται σταθερά και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Χθες, προειδοποίησε τις τοπικές αρχές του Σικάγου ότι θα στείλει το FBI αν οι ίδιες δεν καταφέρουν να μειώσουν αποφασιστικά τα κρούσματα ανθρωποκτονιών. Ο δήμαρχος του Σικάγου, Ραμ Εμάνουελ, διετέλεσε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο είχε στενή φιλική σχέση, ενώ έχει ασκήσει κατ’ επανάληψη σκληρή κριτική στον Τραμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει σχέδιο προεδρικού διατάγματος που του έχει προταθεί από συνεργάτες του για την αναβίωση ενός άκρως αμφιλεγόμενου προγράμματος επί προεδρίας Τζορτζ Μπους: τη λειτουργία μυστικών φυλακών της CIA εκτός αμερικανικών συνόρων, όπου ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες θα υφίστανται «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές». Στο ίδιο σχέδιο διατάγματος, που έπεσε στα χέρια της αμερικανικής εφημερίδας, διευκρινίζεται ότι «ουδείς κρατούμενος των ΗΠΑ θα υφίσταται βασανιστήρια ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση». Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει μία φυλακή στο συγκρότημα του Γκουαντάναμο, το κλείσιμο του οποίου επιδίωξε ατελέσφορα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Αίσθηση προκαλεί, τέλος, μια άλλη αποκάλυψη των New York Times, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ προσανατολίζεται να κηρύξει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου τρομοκρατική οργάνωση. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αναδείχθηκαν η πρώτη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, το 2011, αλλά τέθηκαν εκτός νόμου μετά το πραξικόπημα του στρατού υπό τον σημερινό πρόεδρο, Αμπντελφατάχ Σίσι. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Σίσι, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούσαν από την Ουάσιγκτον να βάλει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πηγή :kathimerini.gr

20


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text