Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Σημαντικό βήμα στον δρόμο του Brexit η ομιλία May

Σημαντικό βήμα στον δρόμο του Brexit η ομιλία May

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημαντικό βήμα στον δρόμο του Brexit η ομιλία May

Η ομιλία της πρωθυπουργού Theresa May στις 17 Ιανουαρίου 2017, σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς το Brexit, ύστερα και από την απόφαση της 24ης Ιανουαρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι απαιτείται το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην ομιλία της στις 17 Ιανουαρίου τον στόχο για τη διαπραγμάτευση μιας Συμφωνίας Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών (CFTA), σε συνδυασμό με την Στρατηγική Εταιρική σχέση, για την κάλυψη των μη εμπορικών πτυχών της μελλοντικής σχέσης. Αυτό ολοκληρώνει την συζήτηση για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πλήρες μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ καθώς και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Η απάντηση είναι όχι.

Το επόμενο βήμα για τον καθορισμό του στόχου του Ηνωμένου Βασιλείου, έρχεται αμέσως μετά, αφού στόχος είναι ακόμη να υπάρξει η μέγιστη "πρόσβαση" στην ενιαία αγορά, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει επίσης την 1η Ημέρα της αποχώρησης να "εθνικοποιήσει" όλη τη νομοθεσία της ευρωπαϊκής αγοράς στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που πραγματικά θα θα γίνει για να υπάρξει μια υψηλού επιπέδου πρόσβαση στην αγορά.

Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τη νομική του ελευθερία για να αλλάξει αυτόν τον κρατικοποιημένο ευρωπαϊκό νόμο, μαζί με την προβλέψιμη υποχρέωση από την πλευρά της ΕΕ, ότι η CFTA θα πρέπει να είναι μια νομικώς στεγανή συνθήκη. Αυτό οδηγεί σε δύο εναλλακτικά μοντέλα για την CFTA: είτε σε μια καναδικού στυλ (CETA) συμφωνία που δεν κάνει καμία αναφορά στη νομοθεσία της ΕΕ ή σε μια ουκρανικού τύπου (DCFTA) συμφωνία η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον καθορισμό των κανόνων της αγοράς.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ακόμη εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα θελήσει να ακολουθήσει το ένα ή το άλλο μοντέλο, αλλά αυτό θα είναι μια μεγάλη και αναπόφευκτη επιλογή που θα πρέπει να κάνει όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μια σημαντική παράλειψη από την ομιλία της πρωθυπουργού ήταν πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το πώς θα θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγξει τη μετανάστευση από την ΕΕ.

Επιπλέον, η ομιλία ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν πλέον μεγάλες πληρωμές στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Εάν αυτά τα διαφορετικά στοιχεία μπορούν επίσης να ενταχθούν σε μια αποδεκτή συμφωνία για την ΕΕ, μένει να φανεί.

Στην περίπτωση που της προσφερθεί μόνο μια "κακή συμφωνία" από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί να λάβει επιθετικά φορολογικά και άλλα ρυθμιστικά μέτρα για να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση, με τις αβεβαιότητες εδώ τόσο σε σχέση με την αξιοπιστία της απειλής και την πιθανή απάντηση της ΕΕ.


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text