Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Γκορμπατσώφ: «Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο»

Γκορμπατσώφ: «Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γκορμπατσώφ: «Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο»

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης καλεί τον Πούτιν και τον Τραμπ να συνεργαστούν καθώς όπως υποστηρίζει μια νέα «πυρηνική απειλή μοιάζει να είναι πραγματική» 

Για νέα πυρηνική απειλή που μοιάζει να είναι «πραγματική» προειδοποιεί ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ σε άρθρο του στο περιοδικό «Τime». Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η «απόλυτη προτεραιότητα» σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι η καταστροφή των όπλων παγκοσίως. «Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο» προειδοποιεί ο 85χρονος πρώην ηγέτης καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεργαστούν για να «μειωθούν τα πυρηνικά όπλα» στον κόσμο. 

«Κανένα πρόβλημα δεν επείγει περισσότερο αυτή τη στιγμή από τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και τα όπλα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η κατάσταση είναι υπερβολικά επικίνδυνη» σημειώνει στο άρθρο του ο Γκορμπατσώφ.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Πούτιν με τη Δύση μετά την παρέμβαση της Μόσχας στη Συρία, τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τις καταγγελίες για ρωσική επέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Μάλιστα γράφει ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κινήσεις για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πυρηνικής απειλής.

Αλλά προειδοποίησε: «Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται όλο και περισσότερο έτοιμοι για πόλεμο με τους σχολιαστές και τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην "πολεμοχαρή χορωδία". Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο».

Γκορμπατσώφ: Η έλλειψη εμπειρίας του Τραμπ μπορεί να είναι καλό πράγμα

Ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ κατηγόρησε τη Δύση ότι «παρενοχλεί μονίμως τη Ρωσία»

Η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας του Ντόναλντ Τραμπ «μπορεί να είναι καλό πράγμα» δήλωσε σήμερα ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, επισημαίνοντας πάντως ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών εξέπληξε ιδιαίτερα όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την πλειοψηφία των συμπατριωτών του.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό BBC, o πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ αυτοπροσώπως τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, επομένως «δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για τις απόψεις και τις πολιτικές του». «Η κατάσταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Στη Ρωσία όλοι πίστευαν ότι θα νικούσαν οι Δημοκρατικοί. Το ίδιο πίστευα κι εγώ, παρόλο που δεν το παραδεχόμουν ανοιχτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο πρακτορείο AP, ο Γκορμπατσώφ αναφέρθηκε ξανά στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη εμπειρίας του μπορεί να αποβεί θετική, Ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι, κατά την άποψή του, η στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία είναι αρκετά προβληματική.

«Παρενοχλούν μόνιμα τη Ρωσία με άδικες κατηγορίες και της ρίχνουν την ευθύνη για τα πάντα. Πλέον οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν για όλα αυτά. Η Ρωσία θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι δύσκολο να συμβεί όταν βλέπουμε ότι μας αδικούν», δήλωσε ο Γκορμπατσώφ.

Οι Αμερικανοί και Ρώσοι ηγέτες πρέπει να καθίσουν να ξεκινήσουν συνομιλίες και «να μη σηκωθούν από το τραπέζι εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία», επισήμανε ο 85χρονος, τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από μια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα νέο μονοπάτι.

Πηγή :protothema.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text