Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ανησυχία για την πορεία των νομισμάτων το 2017

Ανησυχία για την πορεία των νομισμάτων το 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχία για την πορεία των νομισμάτων το 2017

Από μια έντονη φημολογία σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική των ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του προέδρου Τραμπ έως τα υπαρξιακά ερωτήματα της ΕΕ, και εν μέσω ενός γεμάτου εκλογικού ημερολογίου στην Ευρώπη, οι επενδυτές συναλλάγματος έχουν στα χέρια τους μια πραγματική λίστα με καυτά ερωτήματα για το 2017, εκτίμησε ο John Hardy, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank

Εχουν αποτιμηθεί π.χ. πλήρως οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Τραμπ, και θα συνεχίσουν να ενισχύουν το αμερικανικό δολάριο;

«Η αγορά έχει λάβει τη θέση ότι ο Τραμπ μπορεί να πυροδοτήσει μια άνθηση της αμερικανικής οικονομίας α λα Ρίγκαν, με βάση την προσδοκία για αυξημένες φορολογικές δαπάνες και μειωμένους φόρους, ειδικά για τις εταιρείες, κάτι που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εγχώριες επενδύσεις. Η βασική υπόθεση είναι ότι η διακυβέρνηση Τραμπ και η οικονομική πολιτική του, γνωστή ως Trumpnomics (ή Reaganomics έκδοση 2.0 - στο κάτω κάτω, ο Τραμπ έχει σημαντικούς συμβούλους που επιτέλεσαν σύμβουλοι του Ρίγκαν), ενδεχομένως να παρέχουν αρχικά κάποια επιπρόσθετη δυναμική χάρη στη φορολογική πολιτική και τα πυροτεχνήματα της φορολογικής τόνωσης, στοιχεία που η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει εν μέρει. Τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ θα κινδυνεύσουν να γίνουν ολοένα πιο αρνητικά, καθώς η ονομαστική ανάπτυξη θα ξεπερνά την πραγματική. Αυτή η δυναμική των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε γρήγορα να συμβαδίσει με το αμερικανικό δολάριο, το οποίο ενδέχεται να κορυφωθεί μέσα στο α' τρίμηνο ή ίσως στο β' τρίμηνο, πιθανόν για τον κύκλο, μετά το μακροσκελές ράλι ανόδου από τα κυκλικά χαμηλά του 2011».

Η πολιτική αναταραχή της ΕΕ θα σημάνει τον κίνδυνο για μια νέα πολιτική και οικονομική κρίση στην Ενωση;

«Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το πολιτικό μέλλον, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, θα κυριαρχήσει το 2017. Εχουμε εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο, στη Γαλλία τον Απρίλιο και τον Μάιο (πρώτος/δεύτερος γύρος) και στη Γερμανία στις αρχές του φθινοπώρου. Πέραν αυτού, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα που διεξήγαγε ο Ματέο Ρέντσι στα τέλη του 2016, ενώ η Ελλάδα επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους. Το ευρώ θα σημειώσει πτώση στο ξεκίνημα του έτους, πιθανόν λίγο πριν από τις γαλλικές εκλογές, αν και αυτές μπορεί να παρέχουν μικρότερη μεταβλητότητα από την αναμενόμενη. Ωστόσο, η εικόνα του περιστοιχίζεται από αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών δυνάμεων, παρ' όλο που η ΕΚΤ εξακολουθεί να σανιδώνει το γκάζι της νομισματικής πολιτικής. Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του πλαισίου της ΕΕ μακροπρόθεσμα, προκειμένου η ΕΕ να διατηρήσει τη σημερινή μορφή της. Ομως, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, ακόμα και αν καμία χώρα δεν εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση εντός των επόμενων 12 μηνών».

Κινεζική νομισματική πολιτική - τι μέλλει γενέσθαι;

«Το μέγιστο πολιτικό γεγονός του έτους δεν θα επέλθει παρά μόνο τον Οκτώβριο, με τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής - ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που εδραιώνει την κύρια ηγεσία για τα επόμενα πέντε χρόνια.Τουλάχιστον μέχρι τότε, η προσηνής εκτίμηση είναι ότι θα δούμε μια συνέχεια στην ελαφριά πτωτική κλίση του CNY κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, είναι ολοένα πιο προφανές ότι αυτή η αργή υποχώρηση του CNY επιτείνει το πρόβλημα της εκροής κεφαλαίων. Οι ολοένα πιο αυστηροί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στα τέλη του 2016 αποτελούν απλώς ένα εργαλείο για τη διατήρηση του ελέγχου ή προετοιμάζουν το έδαφος για μια μεγάλη υποτίμηση; Οχι - ωστόσο η νομισματική πολιτική της Κίνας θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις μέσα στο 2017, εφόσον η χώρα επιλέξει μια δραματική υποτίμηση».

Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει το ιαπωνικό γεν με τη νέα πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας για έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων;

«Πιθανόν το κατώτατο σημείο για το γεν μέσα στο 2017 θα βρεθεί όταν/αν οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως κορυφωθούν και υποχωρήσουν ξανά».

Εχει πιάσει πάτο η στερλίνα και έχουν αποτιμηθεί πλήρως οι κίνδυνοι από ένα σκληρό Brexit;

«Είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει το Brexit είναι πολλοί, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τα πάντα έχουν το τίμημά τους. Καθώς κοιτάμε το πολιτικό ημερολόγιο της ΕΕ για εφέτος και την πιθανή εξασθένιση του ευρώ που απορρέει από αυτό, υποπτευόμαστε ότι ενδεχομένως η στερλίνα να έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδά της έναντι του ενιαίου νομίσματος. Ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε περιορισμένες παράπλευρες απώλειες από την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη μέσα στο 2017, ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου στη Γαλλία, ο Φιγιόν, θεωρείται γενικά φίλος της Αγγλίας και σθεναρός επικριτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρικτής της αναθεώρησης της ισχύος της».

Το ελβετικό φράγκο καιοι αναδυόμενες οικονομίες

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πιθανότατα να έχουν ανάμεικτες επιδόσεις μέσα στο 2017, ανάλογα με το πού θα εστιάσουν οι αναδυόμενες αγορές. Ενα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο ενδεχομένως να διατηρήσει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που εξαρτώνται από αυτό - των αναδυομένων αγορών που πήραν μεγάλα δάνεια σε αμερικανικό δολάριο κατά την περίοδο που το δολάριο ήταν αδύναμο - υπό πίεση κατά το πρώτο διάστημα του έτους. Οι αναδυόμενες χώρες της Ασίας θα μπορούσαν να υποστούν τη μεγαλύτερη πίεση περιφερειακά, σε συνέχεια των εξελίξεων των τελών του 2016.

Τα νομίσματα που συνδέονται με τα εμπορεύματα είναι απίθανο να τα πάνε καλά μακροπρόθεσμα, καθώς δεν πιστεύουμε και πολύ στη διαπραγμάτευση του αντιπληθωρισμού μετά το πρώτο χρονικό διάστημα του έτους. Mε γεμάτη την πολιτική ατζέντα της ΕΕ για το 2017, ενδεχομένως να συνεχιστεί η πίεση στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο. Για να αλλάξουν τα δεδομένα θα πρέπει να δούμε την ΕΚΤ να δίνει κάποια ένδειξη για το πιθανό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, με ταυτόχρονη ομαλοποίηση του πληθωρισμού στην ΕΕ, ή κάποια νέα, μη αναμενόμενα μέτρα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Πηγή : tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text