Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αποψη: Υπερεξουσίες και εμμονές πλήττουν την προεδρία των ΗΠΑ

Αποψη: Υπερεξουσίες και εμμονές πλήττουν την προεδρία των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποψη: Υπερεξουσίες και εμμονές πλήττουν την προεδρία των ΗΠΑ

Από THE NEW YORK TIMES.      Πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν στο πλευρό τους προβεβλημένους πολιτικούς συμβούλους, ενώ κάποιοι από αυτούς φέρονταν να διαμορφώνουν πολιτική από τα παρασκήνια, όπως ο Καρλ Ρόουβ και ο Ντικ Μόρις. Πρώτη φορά, όμως, βλέπουμε πολιτικό σύμβουλο να κινείται με τέτοιο θράσος, για να συγκεντρώσει στα χέρια του πολιτική ισχύ όπως κάνει σήμερα ο Στίβεν Μπάνον. Πρωτοφανής είναι επίσης η ζημία που έχει προκαλέσει στον πολιτικό του προϊστάμενο ένας σύμβουλος όπως ο Μπάνον, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρότι η επιβολή των ιδεολογικών εμμονών του Μπάνον στον Λευκό Οίκο ήταν αναμενόμενη, η ταχύτητα με την οποία εξόργισε τους Μεξικανούς (λέγοντας ότι θα πληρώσουν για το τείχος), τους Εβραίους (αγνοώντας την εμπειρία τους στο Ολοκαύτωμα) και τους μουσουλμάνους (με την απαγόρευση εισόδου) υπήρξε εντυπωσιακή.

Το προεδρικό διάταγμα του Σαββάτου, το οποίο διόρισε τον Μπάνον μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, καθιστά τον Μπάνον de facto πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο προσωπάρχης του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Τζόσουα Μπόλτεν, επιθυμούσε τόσο πολύ να διαχωρίσει την πολιτική από την εθνική ασφάλεια, που απέκλεισε τον πολιτικό σύμβουλο του Μπους, Καρλ Ρόουβ, από τις συσκέψεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Προκαλώντας την ενόχληση των μελών του συμβουλίου, ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, παρακολούθησε κάποιες συσκέψεις, χωρίς ωστόσο να διοριστεί ποτέ μόνιμο μέλος του.

Αντίθετα, ο κ. Τραμπ διόρισε τον Μπάνον στην «πρωτεύουσα επιτροπή» εθνικής ασφαλείας, οι συσκέψεις της οποίας είναι πολύ συχνότερες, υποβαθμίζοντας την ίδια ώρα τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Ντάνφορντ και τον «τσάρο» των υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς.

Παρότι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ως πληκτικές γραφειοκρατικές μετακινήσεις, τα μέλη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν την ουσία της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Οπως απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την πρώτη του εβδομάδα στην εξουσία, ο Τραμπ αγνοεί τα πάντα για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας και δεν διαθέτει πολιτικό ταλέντο. Οφείλει να ακούει τις συμβουλές έμπειρων αξιωματούχων, όπως είναι ο στρατηγός Ντάνφορντ. Ο Μπάνον αναδείχθηκε, όμως, μαζί με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο πλέον έμπιστος σύμβουλος του προέδρου, αποκλείοντας κάθε διαφορετική άποψη και επισκιάζοντας ακόμη και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον απόστρατο στρατηγό Μάικλ Φλιν.

Παρότι ο Τραμπ ασπάστηκε εδώ και χρόνια τις πολιτικές απόψεις του Μπάνον, θα έκανε καλά να αναθεωρήσει τις υπερεξουσίες που του έχει προσφέρει, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Μπάνον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του διατάγματος αυτού, χωρίς να συμβουλευθεί τους ειδικούς του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Οι μετατροπές της τελευταίας στιγμής, οι δικαστικές αποφάσεις και η διεθνής κατακραυγή έκαναν τον πρόεδρο να μοιάζει ανίκανος και όχι τολμηρός ή αποφασιστικός.

Οι απόψεις του Μπάνον, που εξασφάλισαν στον Τραμπ επευφημίες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, αποξενώνουν σήμερα τους συμμάχους των ΗΠΑ και πλήττουν την προεδρία.

Τα πρώτα ξεσπάσματα του Τραμπ αποδεικνύουν ότι χρειάζεται συμβούλους με ικανότητα στρατηγικής σκέψης και όχι ιδεολόγους.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text