Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Απειλών συνέχεια από την Aγκυρα

Απειλών συνέχεια από την Aγκυρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απειλών συνέχεια από την Aγκυρα

Από τους ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟ, ΚΩΣΤΗ ΦΑΦΟΥΤΗ.      Στρατηγική αποφόρτισης του κλίματος ακολουθεί η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες και πολλαπλές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Αγκυρα και κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή, με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ να πλέει γύρω από τα Ιμια σε μια επίδειξη ισχύος, με αφορμή τα 21 χρόνια από την παρ’ ολίγον ένοπλη σύγκρουση του 1996. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, από τη Σερβία όπου βρέθηκε χθες προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έστειλε μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από την τουρκική πλευρά οι τόνοι ήταν και χθες υψηλοί, καθώς με φυλλάδια που διένειμαν οι διπλωματικές αρχές της γειτονικής χώρας μέσω των κοινωνικών δικτύων καταγγέλλεται η Ελλάδα ως χώρα που δεν παραδίδει τους «8». Σε ακόμη οξύτερο ύφος, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας περιγράφει την εκκρεμότητα των «8» ως ζήτημα που θα κάνει «ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο σημειώθηκαν και χθες ορισμένα περιστατικά τα οποία περιλαμβάνονται στη γενικότερη «ρουτίνα» της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού. Στην περιοχή των Ιμίων έπλεαν για κάποιες ώρες δύο σκάφη του Λιμενικού και τρία πλοιάρια της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία παρακολουθούσαν αλιευτικά που βρίσκονταν στην περιοχή. Χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν, επίσης, τρεις εικονικές αερομαχίες (14.32, 14.34 και 14.38) στα νοτιοανατολικά της Χίου ανάμεσα σε ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 και δύο ελληνικών τα οποία απογειώθηκαν από τη Σκύρο για τις προβλεπόμενες αναχαιτίσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για «φωνές αλυτρωτισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, που, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα ταλανίζουν την περιοχή μας και θέτουν προσκόμματα στην οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας και σταθερότητας και προόδου στην περιοχή». Στην παρέμβασή του, η οποία αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς την Αλβανία, τόνισε ότι το μέλλον των Βαλκανίων «μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Οχι με παραβιάσεις, όχι με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις και με αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας, όχι με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες». Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επισήμαινε ότι η χώρα του θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας. «Οπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς με τον ίδιο τρόπο από εδώ και πέρα», δήλωσε, σχολιάζοντας τη μη έκδοση γκιουλενιστών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό Κανάλι 24, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει το νέο αίτημα της Τουρκίας και να επιστρέψει τους οκτώ στην Αγκυρα. «Διασυνδέονται με την ομάδα που πήγε να δολοφονήσει τον πρόεδρό μας», είπε ο κ. Μποζντάγ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει από το 2007 ακόμη 50 άτομα. Στο τουρκικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα εντάσσει τους «8» σε μια ομάδα συνολικά 11 «γκιουλενιστών» που δεν έχουν παραδοθεί στην Τουρκία.

Στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο νέας πολυμερούς

Η 9η Απριλίου, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, αποτελεί τον πλέον βασικό παράγοντα τον οποίο παρακολουθούν όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν σήμερα ώστε, πέρα από τα αμιγώς διακοινοτικά ζητήματα, να εξετάσουν τις πιθανότητες σύγκλησης νέας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε (ο οποίος την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά). Ο κ. Εϊντε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «η συμφωνία (σ.σ.: για νέα διάσκεψη) είναι να επανέλθουμε όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος και αυτό θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες και με τους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη». Ο κ. Εϊντε εκτίμησε ότι «είναι πιθανόν να μη βρισκόμαστε πολύ μακριά» από ένα παρασκηνιακό δούναι και λαβείν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα Ν.Δ. και ΔΗΣΥ Ελλάδος διοργανώνουν στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ εκδήλωση με θέμα «Κυπριακό: σε δυναμική λύσης ή αδιέξοδο;». Ομιλητές θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος.

 

 Κυνήγι δημοσιογράφων στη Θράκη ως «γκιουλενιστών»

Από το κυνήγι «γκιουλενιστών», που έχει αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι και στην περιοχή της Θράκης, δεν γλίτωσαν ούτε τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τουρκικές υπηρεσίες επιχείρησαν να «φιμώσουν» μειονοτικούς δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας ορολογία που περιγράφει τη Θράκη ως τελούσα υπό καθεστώς «ελληνικής διοίκησης», αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2016 ο δημοσιογράφος Εβρέν Δέδε έμαθε στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων ότι έχει εκδοθεί εις βάρος του απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, ως ατόμου το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη της γειτονικής χώρας. Εν ολίγοις, ο Δέδε, Ελληνας πολίτης, κάτοικος Κομοτηνής, εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού Azinlikca και υπεύθυνος των ιστοσελίδων www.azinlikca.net και www.trakyadan.com, περιγράφηκε ως «γκιουλενιστής». Ο δημοσιογράφος προσπάθησε να έλθει σε επαφή για εξηγήσεις με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ωστόσο η απόπειρά του ναυάγησε. Ο ίδιος ο Δέδε αρχικά θεώρησε ότι η συγκεκριμένη στοχοποίηση ήταν αποτέλεσμα της συγγένειάς του με τον πεθερό του, Αμπντουλάχ Αϊμάζ, υπεύθυνο της εφημερίδας Zaman (την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κλείσει) και εξέχον μέλος της οργάνωσης του Γκιουλέν στη Γερμανία. Σε δεύτερη ανάγνωση, ο Δέδε και οι συνάδελφοί του Αϊντίν Μποσταντζή και Φατίχ Ναζίφογλου (από το Azinlikca) στράφηκαν στον Ιρφάν Τσετίν, που είχε στενότατες σχέσεις με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στη Θράκη και ήταν εντεταλμένος με την κατάρτιση καταλόγων οι οποίοι περιείχαν τα ονόματα οπαδών του Γκιουλέν στη ζώνη ευθύνης του.

Ο Τσετίν φαίνεται ότι ενδιαφερόταν για τη συντακτική ομάδα του Azinlikca, από την αρχή της θητείας του, όταν παρατήρησε ότι η ομάδα είχε άριστες σχέσεις με τον Μουσταφά Σαρνίτς, πρώην γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο οποίος είχε αποδεδειγμένη σχέση με την κοινότητα του Γκιουλέν. Ο Σαρνίτς, ήδη από τα μέσα του 2015, είχε τεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με απόπειρες δολοφονίας του και, τελικά, απόταξη από το διπλωματικό σώμα, φυλάκιση της συζύγου του και εγκλεισμό του ιδίου σε ψυχιατρικό ίδρυμα στην Αγκυρα. Εν συνεχεία, ο Δέδε προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας, μάλιστα, απάντηση από το 18ο διοικητικό δικαστήριο της Αγκυρας ότι «το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα είχε επιβληθεί κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΜΙΤ, και με την υπ’ αριθμ. 160/21-01-2014 απόφαση του 1ου τμήματος του ανώτατου συμβουλίου δικαστών και εισαγγελέων είχε αποφασισθεί ότι αρμόδιο για αυτού του είδους τις υποθέσεις ήταν το 1ο διοικητικό δικαστήριο Αγκυρας».

Λίγο αργότερα ως «γκιουλενιστές» κατηγορήθηκαν, μαζί με τον Δέδε, και οι Μποσταντζή - Ναζίφογλου. Την 1η Αυγούστου 2016 το πταισματοδικείο Golbasi, στην Αγκυρα, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στις διαδικτυακές διευθύνσεις azinlikca.net, trakyadan.com, καθώς επίσης και στους λογαριασμούς των δημοσιογράφων στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Τούρκος δικαστής που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση στήριξε το σκεπτικό του σε επιστολή της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Μεσογείου, του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είχε συνταχθεί από το κλιμάκιο της ΜΙΤ στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ο πατέρας του Δέδε, Αμπντουραχμάν, είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Ιουλίου, επιστολή της ίδιας υποδιεύθυνσης (ΒΑ Μεσογείου), σε έγγραφο της οποίας οι δημοσιογράφοι περιγράφονταν ως ενεργούντες καθ’ υπόδειξιν των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ίδια επιστολή αναφέρονται όλοι οι πάγιοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτ. Θράκης», ενώ τα δημοσιεύματα του Azinlikca περιγράφονται ως κείμενα που έχουν σκοπό «να νομιμοποιήσουν τους διορισμένους στο αξίωμα του μουφτή, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοίκησης» (sic). Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Δέδε ενεργοποίησε την ιστοσελίδα του σε άλλο domain, το οποίο όμως και αυτό απαγορεύτηκε από την τουρκική πλευρά, όταν το azinlikca.com προέβαλε το θέμα διορισμού νέου τοποτηρητή στη μουφτεία Διδυμοτείχου, κίνηση η οποία αιφνιδίασε με δυσάρεστο τρόπο την Αγκυρα.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text