Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση μεριδίου 67% του ΟΛΘ

Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση μεριδίου 67% του ΟΛΘ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην τελική ευθεία η αποκρατικοποίηση μεριδίου 67% του ΟΛΘ

Από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ.     Επειτα  από πολλές καθυστερήσεις, στην τελική ευθεία μπαίνει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ όρισε την 24η Μαρτίου 2017 ως την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν στον ειδικό χώρο (VDR) τα τελικά κείμενα της σύμβασης και πλέον μόνον διευκρινίσεις μπορούν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αρχικά, το ΤΑΙΠΕΔ ήθελε να ορίσει ημερομηνία υποβολής των προσφορών στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος ορισμένων ενδιαφερομένων επενδυτών, το Δ.Σ. του Ταμείου αποφάσισε να δώσει περιθώριο επιπλέον δύο εβδομάδων προκειμένου να υποβληθούν οι προσφορές.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που έχει αναρτηθεί στο VDR, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει το 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Ο προτιμητέος επενδυτής υποχρεώνεται σε επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη του προβλήτα 6 του λιμένα.

Ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τέσσερις (Mitsui, Dubai Port, ICTS, Deutsche Ιnvest), ενώ ενδιαφέρον δείχνει και η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αναζητεί εταίρο μετά την αποχώρηση της ρωσικής RZD.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» στην επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος». Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζεται να κωλυσιεργεί τη διαδικασία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΟΙΚ και, εφόσον υπάρξει «καπνός», τότε η επέκταση της σύμβασης θα υπογραφεί μέσα στον Φεβρουάριο από τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή την κυβέρνηση (Ευκλ. Τσακαλώτος και Χρ. Σπίρτζης), το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΔΑΑ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει τρεις προαιρέσεις, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την κύρωση από την ελληνική Βουλή και, τέλος, την έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράγοντες κοντά στη συμφωνία εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής μπορεί να γίνει εντός του 2017.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από το ζήτημα του ΟΛΠ, συζητήθηκαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων η αποκρατικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), του Ελληνικού, της ΔΕΗ κ.ά. Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΑ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει διακρίνει επενδυτικό ενδιαφέρον και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο πρώτος περιφερειακός λιμένας που θα επιχειρηθεί να αποκρατικοποιηθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται άμεσα η πρόσληψη συμβούλων για την πώληση, πιθανώς πλειοψηφικού μεριδίου αγοράς.

Αναφορικά με το Ελληνικό, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ και το συμβούλιό του γνωμοδότησαν χθες ότι το σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου από τη Lamda Development είναι συμβατό με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ως συνέπεια, το επόμενο βήμα είναι το σχέδιο αυτό να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαβούλευση, θα πρέπει να συνταχθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα περιλάβει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η έκδοση άδειας καζίνο που θα χωροθετηθεί μέσα στην έκταση.

Για τις συμμετοχές που κατέχει σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και άλλες επιχειρήσεις, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το «πράσινο φως» για την πρόσληψη συμβούλων. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να δοθεί ξανά στην κυβέρνηση, προκειμένου να εγκριθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να υπάρξει νέα δέσμευση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις μετοχών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κ.ά. για τις οποίες στο παρελθόν υπήρξαν αντιρρήσεις κυβερνητικών μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί άμεσα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, με την πρόσληψη συμβούλων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text