Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Σε ψυχρό κλίμα Μέρκελ και Ερντογάν

Σε ψυχρό κλίμα Μέρκελ και Ερντογάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ψυχρό κλίμα Μέρκελ και Ερντογάν

Από REUTERS, A.P., ΑΠΕ.     ΑΓΚΥΡΑ. Για «ανάγκη επιτάχυνσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην πρώτη της επίσκεψη στην Αγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν προαναγγείλει ότι στην ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου στην τουρκική πρωτεύουσα θα βρισκόταν και το Αιγαίο, αλλά εν συνεχεία δεν έγινε κάποια σχετική δημόσια αναφορά.

Αντιθέτως, οι δημόσιες τοποθετήσεις της Μέρκελ, του Γιλντιρίμ και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν περιστράφηκαν γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας, του πολέμου στη Συρία, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το προσφυγικό, αλλά και γύρω από τη σημασία της διατήρησης των δημοκρατικών κανόνων.

Για την Αγκελα Μέρκελ, που είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις ότι με την παρουσία της στην Αγκυρα στηρίζει τις απολυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, η επίσκεψη ήταν ένα ναρκοπέδιο. Τελικά, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθούν η διάκριση των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης, ενώ σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση είναι κομμάτι της δημοκρατίας». Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την εντύπωση ότι οι προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές καταργούν τη διάκριση των εξουσιών. Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να διευκολύνει την ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας στο δημοψήφισμα του Απριλίου για τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ, σε μια συμβολική κίνηση, οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν ότι το διάταγμα για το δημοψήφισμα έφθασε στο γραφείο του για υπογραφή χθες.

Ολα καλά μέχρι...

Ενώ η επίσκεψη κύλησε συνολικά σε καλό κλίμα, ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα στη χρήση του επιθέτου «ισλαμιστική» μπροστά από τη λέξη «τρομοκρατία» από τη Μέρκελ, δηλώνοντας ότι «το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης». Η Μέρκελ απάντησε ότι στα γερμανικά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις λέξεις «ισλαμική» και «ισλαμιστική» και σημείωσε ότι η χώρα της εγγυάται πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία. Οι υποσχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο γερμανικό και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά το PKK, οι εκκλήσεις για τιμωρία των πραξικοπηματιών κατά την επίσκεψή της στο βομβαρδισμένο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, αλλά και οι υποσχέσεις για επιτάχυνση της ροής της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες είναι βέβαιο ότι ήχησαν ευχάριστα στα ώτα της τουρκικής ηγεσίας, ενώ η διαφαινόμενη διατήρηση σε ισχύ της συμφωνίας για τη συγκράτηση των προσφύγων στην Τουρκία ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η Μέρκελ ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Μπροστά CDU και... Σουλτς

Οι πολιτικές πιέσεις που υφίσταται η Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας από το ανανεωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εντείνονται, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο του SPD στο 28% και πτώση των Χριστιανοδημοκρατών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά τρεις μονάδες, στο 34%. Η δημοσκόπηση του Infratest Dimap για λογαριασμό του καναλιού ARD καταγράφει επίσης τεράστιο άνοιγμα στην ψαλίδα της προσωπικής δημοφιλίας, με τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς να βρίσκεται στο 50%, αντί 34% για τη Μέρκελ.

Πηγή  : kathimerini.gr

20


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text