Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Επέκταση με εξαγορές σχεδιάζει η Chipita

Επέκταση με εξαγορές σχεδιάζει η Chipita

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επέκταση με εξαγορές σχεδιάζει η Chipita

Από την ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ.     Με όχημα την εδραιωμένη εντός και εκτός συνόρων Chipita, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος καταρτίζει ήδη τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα, σχέδια που περιλαμβάνουν επέκταση των δραστηριοτήτων του εντός και εκτός Ελλάδας, πάντα στον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων. Μετά την απόκτηση της αλλαντοποιίας «Νίκας», ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε εξαγορές και συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις τροφίμων εντός Ελλάδας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα μεγάλο όμιλο τροφίμων, ενώ παράλληλα συνεχίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της Chipita στο εξωτερικό.

Χθες, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας, ενέργεια η οποία ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει τον έλεγχό της η Chipita, καθώς αναμένεται να καλύψει το σύνολο της αύξησης αυτής μέχρι του ποσού των 23,27 εκατ. ευρώ. Η Global Capital Investors (συμφερόντων Αγγελου Πλακόπητα) και μέχρι τώρα κύριος μέτοχος της «Νίκας» με 67,48% δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό (κάτι τέτοιο άλλωστε εκτιμάται ότι θα συναντούσε την αντίδραση των πιστωτριών τραπεζών με τις οποίες έχει υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης της Νίκας), ενώ ο εκπρόσωπος της Eurobank (η τράπεζα κατέχει το 11,99% της «Νίκας») δήλωσε χθες κατά τη γενική συνέλευση ότι το πιστωτικό ίδρυμα θα αποφασίσει επ’ αυτού του ζητήματος σε δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η Eurobank δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης, η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την αύξηση της ονομαστικής τιμής των μετοχών της από τα 0,60 ευρώ/μετοχή σε 6 ευρώ/μετοχή με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία δέκα παλαιές κοινές μετοχές της «Νίκας» προς μία νέα κοινή μετοχή της (reverse split 10:1) και αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών της εταιρείας από 20.231.328 σε 2.023.132 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 11.531.857,20 ευρώ μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 6 ευρώ σε 0,30 ευρώ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το απαιτούμενο ενημερωτικό δελτίο.

Τα σχέδια του Σπ. Θεοδωρόπουλου δεν σταματούν εδώ. Ο επιχειρηματίας εξετάζει επιχειρηματικές ευκαιρίες εντός Ελλάδος και συγκεκριμένα βιομηχανίες τροφίμων, που δεν δραστηριοποιούνται, όμως, στον κλάδο των αλλαντικών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος όμιλος τροφίμων. Επιπλέον, μετά τη δημιουργία μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας στη Δράμα το 2012, ο κ. Θεοδωρόπουλος σχεδιάζει νέα επένδυση στη γεωργία, αυτή τη φορά σε άλλο προϊόν και όχι με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Το σχέδιο, πάντως, που αφορούσε τη δημιουργία τριών έως πέντε νέων μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εξάπλωση της Chipita στο εξωτερικό. Μετά την πρώτη επέκταση της παραγωγικής της μονάδας στην Πολωνία που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, τον Απρίλιο του 2017 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη επέκταση της μονάδας στη χώρα και σχεδιάζεται και άλλη, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2018. Η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή εργοστασίου και στη Σλοβακία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2019. Μέσα από την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στην Πολωνία, η Chipita θα καλύψει την αύξηση της ζήτησης στην τοπική αγορά, αλλά και στην αγορά της Γερμανίας. Εξάλλου, η Chipita το 2016 προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την εταιρεία Munchy’s για την κατασκευή εργοστασίου στη Μαλαισία.

Ο όμιλος διαθέτει 11 δικά του εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης, διαθέτει 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Συνολικά τα προϊόντα της βρίσκονται σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή  : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text