Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι αγορές πέφτουν όσο ο Τραμπ υψώνει τα τείχη του προστατευτισμού

Οι αγορές πέφτουν όσο ο Τραμπ υψώνει τα τείχη του προστατευτισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αγορές πέφτουν όσο ο Τραμπ υψώνει τα τείχη του προστατευτισμού

Από την ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ.     Οι ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και η ψυχραιμία των επενδυτών στις διεθνείς αγορές δοκιμάζονται σκληρά λόγω του ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκδηλώνει φανερά πλέον την προτίμησή του στον προστατευτισμό και την εσωστρέφεια, αλλά και μερικές ιδιαίτερα ανησυχητικές πτυχές της έντονα συγκρουσιακής ιδιοσυγκρασίας του.

Παλαιές και νεότερες συμμαχίες των ΗΠΑ στον οικονομικό κόσμο κινδυνεύουν να ανατραπούν από τις πρωτοβουλίες του κ. Τραμπ. Οι αρχικές εντυπώσεις για το πόσο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνονται ολοένα και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Το εκτελεστικό διάταγμα για την απαγόρευση της εισόδου για 90 μέρες πολιτών από επτά χώρες με μουσουλμανικό κατά κύριο λόγο πληθυσμό (Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη) επηρέασε αρνητικά τη Wall Street το πρώτο διήμερο της περασμένης εβδομάδας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Wall Street βρισκόταν στον έβδομο ουρανό και οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones, Nasdaq και S&P500 είχαν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το εν λόγω εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την αναστολή του Προγράμματος Υποδοχής Προσφύγων για 120 ημέρες και τη μόνιμη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία, οδήγησε σε πτώση τους δείκτες Dow Jones (-1,14%), S&P500 (-0,69%), Nasdaq (-0,81%) κατά τις συνεδριάσεις της περασμένης Δευτέρας και Τρίτης. Την Πέμπτη το δολάριο διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Είχε προηγηθεί ο χειρότερος Ιανουάριος των τελευταίων 30 χρόνων για το δολάριο, εξαιτίας της αβεβαιότητας σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ και της στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με το πού θα κινηθούν τα επιτόκια.

Ενα μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ, ιδιαίτερα η πολυπολιτισμική Σίλικον Βάλεϊ, θα οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που δείχνει έτοιμη να υλοποιήσει ακραίες πολιτικές. Η κατάργηση του Obamacare και το εκτελεστικό διάταγμα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό είναι σαφή δείγματα των προθέσεων Τραμπ. Eκτός από την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Ιαπωνία και τη Γερμανία για χειραγώγηση των νομισμάτων τους.

Οι επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών όπως η μηχανή αναζήτησης Google, η Netflix στον χώρο της ψυχαγωγίας, η Goldman Sachs, η πλατφόρμα διαμοιρασμού μετακινήσεων Lyft, η Apple και η Microsoft και το διεθνές δίκτυο ενοικίασης κατοικιών Airbnb διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, σε μια εποχή που αρκετές εταιρείες αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια κατά των πολιτικών Τραμπ, για να μην μπουν στο στόχαστρο του προέδρου και των επιτελών του στον Λευκό Οίκο. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καφέ και εστίασης Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις 10.000 προσφύγων σε 75 χώρες την επόμενη πενταετία.

Χαρακτηριστική και συνάμα αποκαλυπτική ήταν και η ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάφεϊν: «Δεν είναι μια πολιτική που υποστηρίζουμε. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους που μπορεί να θίγονται».

Σε ποιο βαθμό, όμως, μπορούν οι αγορές και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου να διαχειριστούν αυτές τις απότομες διακυμάνσεις στην ψυχολογία των επενδυτών; Ο μεγαλοεπενδυτής στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) Νταν Λεμπ αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες του ότι «θα είναι δύσκολο για τον νέο πρόεδρο να κάνει ξανά σημαντικές τις ΗΠΑ, αν το χρηματιστήριο σέρνεται».

Μίλησε και για δυναμική επάνοδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς αυτό το περιβάλλον είναι αναμφισβήτητα ευνοϊκό για πιο δραστήριους επενδυτές. Η εκτίμηση αυτή παραπέμπει ευθέως στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, λόγω Τραμπ, παγκοσμίως.

Πηγή :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text