Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάρει και σοκάρει

Ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάρει και σοκάρει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάρει και σοκάρει

Οι άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην καθημερινότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων τις αναγκάζει να επανεξετάζουν τις επιλογές τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πόσο θα εκτεθούν στην οργή του. Η απόφαση της εταιρείας Nordstrom, που διέκοψε τη συνεργασία της με τη σειρά ρούχων της Ιβάνκα Τραμπ, επικαλούμενη την πτώση των πωλήσεών τους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του νέου προέδρου. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter χαρακτήρισε άδικη την απόφαση, τονίζοντας πως η κόρη του, η Ιβάνκα, «είναι σπουδαίο πρόσωπο και με πιέζει πάντα να κάνω το σωστό!». Η μετοχή της Nordstrom υποχώρησε αρχικά, για να ανακάμψει αργότερα και να κλείσει με άνοδο 4%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο μηνών. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν συμβάλλει στον πλουτισμό της κόρης Τραμπ.

Δύο ώρες μετά την επίθεση, ο Τραμπ υποδέχθηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel Μπράιαν Κρζάνιτς, που του ανακοίνωσε πως η εταιρεία του θα επενδύσει 7 δισ. δολάρια σε μονάδα της στην Αριζόνα, όπου θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας. Μολονότι το σχέδιο ήταν γνωστό, ο Τραμπ έσπευσε να το επικροτήσει, γράφοντας στο Τwitter «Ευχαριστώ Μπράιαν Κρζάνιτς. Αυτή είναι επένδυση (7 δισ. δολάρια) στην καινοτομία και στις θέσεις εργασίας της Αμερικής». Οι κινήσεις του Τραμπ θέτουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις ενώπιον ενός διλήμματος: να κάνουν αυτό που θέλει ή να αντιμετωπίσουν δριμύτατες επικρίσεις.

Δημιουργεί έτσι στρεβλώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μετόχων. Σύμφωνα με τον Μόχαν Τατικόντα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, «αναγκαστικά ορισμένες επιχειρήσεις αναστέλλουν κάποιες αποφάσεις τους ή δεν τις ανακοινώνουν, καθώς είναι περίοδος αβεβαιότητας». Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, ότι ορισμένες άλλες επιχειρήσεις επωφελούνται από αυτό το κλίμα. Κάποιες επιλέγουν τη σύγκρουση. Οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, Apple, Alphabet Inc., Amazon.com, και Microsoft Corp. επέκριναν δριμύτατα τον Τραμπ για τη στάση του στο μεταναστευτικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Χάουαρντ Σουλτς εξέφρασε την πρόθεση της αλυσίδας καφέ να προσλάβει την επόμενη πενταετία 10.000 πρόσφυγες στα διάφορα καταστήματά της ανά τον κόσμο.

Οταν η πελατεία μιας εταιρείας αποτελείται από νεαρά σε ηλικία άτομα, κατοίκους αστικών κέντρων με προοδευτικές απόψεις, μπορεί να αποβεί ευεργετικό γι’ αυτήν να εναντιωθεί στον Τραμπ, καθώς οι επικρίσεις του εναντίον της αποτελούν απόδειξη ότι η ίδια σέβεται τις αξίες της. «Ολα εξαρτώνται από το ποια είναι η πελατεία σου, ποια είναι τα δημογραφικά της χαρακτηριστικά και από το αν θέλεις να παίξεις το χαρτί της σύγκρουσης με τον νέο πρόεδρο ή να εμφανιστείς ως στέλεχος επιχείρησης που τα έχει καλά με το κράτος», σχολιάζει ο Ντάβια Τεμί, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής Temin and Co. Κάποιοι άλλοι υποκύπτουν. Η United Technologies Corp. ακύρωσε το σχέδιό της να κλείσει τη μονάδα της στη Ινδιανάπολη, ενώ μετά την αντίδραση του Τραμπ συμφώνησε να μειώσει τις θέσεις εργασίας που θα στείλει στο Μεξικό. Και πάλι, πάντως, θα μεταφέρει στο Μεξικό εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ η πολιτεία της Ιντιάνα θα της χορηγήσει 7 εκατ. δολάρια ως αντάλλαγμα για τη μονάδα που θα παραμείνει στην περιοχή.

Τόσο η Lockheed Martin Corp όσο και η Boeing Co., που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Τραμπ για το κόστος των στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζουν, έχουν υποσχεθεί στη νέα κυβέρνηση να επιδείξουν σύνεση στις δαπάνες τους. Εδωσαν, έτσι, στον Τραμπ την αφορμή για να θριαμβολογεί, καθώς παραμένει άγνωστο ακόμη και το αν έχουν αλλάξει στάση στα συμβόλαια που υπογράφουν. Η Ford Motor δέχθηκε τα βέλη του Τραμπ επειδή σχεδίαζε την ανέγερση μονάδας της στο Μεξικό και αρχικά υπεραμύνθηκε των επιλογών της. Τον περασμένο μήνα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρκ Φιλντς ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη μονάδα στο Μεξικό και πως θα προσλάβει 700 άτομα στις ΗΠΑ. Εγκωμίασε, άλλωστε, τον Τραμπ για το σχέδιό του να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα, αλλά δεν δίστασε να εκφράσει απροκάλυπτα την αντίθεσή του στη μεταναστευτική του πολιτική.

Πηγή :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text