Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Παύση υπαλλήλου μόνο αν κριθεί εντός 8 μηνών η ένστασή του

Παύση υπαλλήλου μόνο αν κριθεί εντός 8 μηνών η ένστασή του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παύση υπαλλήλου μόνο αν κριθεί εντός 8 μηνών η ένστασή του

Από την ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ.        Στον «αέρα» τίθεται η ποινή της οριστικής παύσης που έχει επιβληθεί σε δημόσιο υπάλληλο, εφόσον η ένστασή του δεν κριθεί εντός οκτώ μηνών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εάν δημόσιος υπάλληλος προσφύγει στο ΣτΕ κατά πειθαρχικής απόφασης που του επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης, και παρέλθουν οκτώ μήνες χωρίς να εκδικαστεί η προσφυγή του, τότε «η υπηρεσία δεν υποχρεούται, ούτε δύναται να εκτελέσει την ποινή της οριστικής παύσης».

«Σε περίπτωση που από την περιέλευση της προσφυγής υπαλλήλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά πειθαρχικής απόφασης που του επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης, η εκτέλεση της οποίας έχει ανασταλεί σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α΄ της παρ. 5 του άρθρου 142 του Υ.Κ., όπως το ανωτέρω άρθρο έχει αντικατασταθεί με τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του ν. 4057/2012, έχουν παρέλθει οκτώ μήνες χωρίς την εκδίκασή της, η υπηρεσία δεν υποχρεούται ούτε δύναται να εκτελέσει την ποινή της οριστικής παύσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ακολούθως το ΝΣΚ έκρινε ότι ενόσω εκκρεμεί προσφυγή υπαλλήλου κατά πειθαρχικής απόφασης που του επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης, ο υπάλληλος δεν μπορεί να παραιτηθεί από την υπηρεσία του. «Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εκδίκαση της προσφυγής υπαλλήλου κατά απόφασης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου που επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης, τότε ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα παραίτησης», επισημαίνει το ΝΣΚ.

Η γνωμοδότηση κοινοποιήθηκε με εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη προς όλα τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι εποπτευόμενοι φορείς και οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού της αρμοδιότητάς τους.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text