Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ξανά στο προσκήνιο

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ξανά στο προσκήνιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ξανά στο προσκήνιο

THE GUARDIAN.      Ο πυρήνας των ιδρυτικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης είναι εξαιρετικά πιθανό να αντιμετωπίσει την οργή των κρατών-μελών του Βίσεγκραντ, καθώς η επαναφορά της προσέγγισης μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην ατζέντα των Βρυξελλών είναι γεγονός, έξι δεκαετίες μετά την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης, αναφέρει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Ιταλία, η οποία τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., έχει έντονη αυτοπεποίθηση ότι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία θα στηρίξουν το πλάνο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων για τη μετα-Brexit εποχή, παρά τις έντονες διαφωνίες τους με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με το ποιες πρέπει να είναι οι αντιδράσεις στο ρεύμα του λαϊκισμού που έχει εμφανιστεί και στη Γηραιά Ηπειρο.

Μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων θα επιτρέψει στον στενό πυρήνα των ιδρυτικών μελών να προχωρήσει μπροστά με στενότερη συνεργασία και ενσωμάτωση σε ζητήματα οικονομίας, φορολογίας και ασφάλειας, αφήνοντας παράλληλα τις χώρες της περιφέρειας να συνεχίσουν την πορεία τους με πιο χαλαρούς δεσμούς μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κάνει λόγο για ένα κοινό σύστημα πρόνοιας και καταπολέμησης της λιτότητας εντός Ε.Ε., η περαιτέρω ενσωμάτωση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση «των αυταπατών του λαϊκισμού». Μολαταύτα, χώρες που δεν βρίσκονται σε αυτό τον πυρήνα, όπως ενδεικτικά η Πολωνία, φοβούνται ότι ο ιδρυτικός πυρήνας θα αρχίσει να παίρνει μονομερείς αποφάσεις για ολόκληρη την Ε.Ε., οι οποίες θα επηρεάζουν ολόκληρη την ήπειρο, αναλογιζόμενες παράλληλα με τρόμο ότι η συνθήκη της ΕΟΚ, η 60ή επέτειος της οποίας είναι φέτος, δεν έκανε καμία αναφορά στο έθνος-κράτος.

Ωστόσο η στήριξη των έξι ιδρυτικών κρατών στη νέα αυτή στρατηγική της Ενωσης φαίνεται σχεδόν σίγουρη, με τους ηγέτες τους να έχουν ήδη εκφραστεί θετικά απέναντι σε μία τέτοια προοπτική. Ενδεικτικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε προσφάτως πως «έχουμε σίγουρα διδαχθεί από την ιστορία των τελευταίων χρόνων πως θα υπάρξει μία Ε.Ε. δύο ταχυτήτων, στην οποία δεν θα συμμετέχουν όλοι κάθε φορά και σε όλα τα στάδια της ενσωμάτωσης». Με τη σειρά του, ο υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης, Σάντρο Γκότζι, τόνισε πως «θέλουμε έναν πυρήνα στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι και συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες ορισμένες χώρες θα μπορούν να προχωρούν, χωρίς οι άλλες χώρες να έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο». Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε πως «σε μία ένωση 27 χωρών είναι ουτοπικό ο καθένας να μπορεί να προχωράει μπροστά με τους ίδιους ρυθμούς και έχοντας τους ίδιους σκοπούς», τονίζοντας ότι «μία ομάδα κρατών μπορεί όμως να λειτουργήσει ως πρωτοπορία, ώστε να δράσει ταχύτερα για να επιτύχει νέους κοινούς στόχους στους τομείς της άμυνας, της οικονομικής ασφάλειας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και της στήριξης των νέων ανθρώπων».

Στον αντίποδα, η ομάδα του Βίσεγκραντ, την οποία αποτελούν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, ανησυχεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, αφού συνάντησε την κ. Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε κίνηση προς μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων θα οδηγήσει στη διάλυση της Ενωσης, καθώς και στον τερματισμό της πολιτικής καριέρας της καγκελαρίου. Μία τέτοια Ευρώπη θα οδηγήσει στην «κατάρρευση και στην πραγματικότητα στη διάλυση της Ε.Ε. στην τωρινή μορφή της», ανέφερε ο Καζίνσκι.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φοβούμενος την εκμετάλλευση των εσωτερικών ρήξεων στην Ε.Ε. από τη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αναμένεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει τον σχετικό διάλογο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου, προκαλώντας παράλληλα τους υποστηρικτές της «διπλής» Ευρώπης να γίνουν πιο συγκεκριμένοι για τον υποτιθέμενο τρόπο λειτουργίας της.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text