Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | «Τακτοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου, ΟΤΑ προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

«Τακτοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου, ΟΤΑ προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Τακτοποίηση» συμβασιούχων Δημοσίου, ΟΤΑ προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

Από την ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.   Σαφές μήνυμα «τακτοποίησης» προς τους συμβασιούχους του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής. Υπερασπιζόμενος διάταξη νομοσχεδίου –που βρίσκεται υπό συζήτηση– η οποία διευκολύνει την παράταση για ένα ακόμη χρόνο των συμβάσεων καθαριότητας για εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εξετάζεται η δυνατότητα μονιμοποίησης συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Η πραγματική σχέση αυτών των εργαζομένων με το αντικείμενό τους είναι μια σχέση αορίστου χρόνου εργασίας, την οποία ίσως πρέπει να την αναγνωρίσουμε κάποια στιγμή», τόνισε. Ο υπουργός Εσωτερικών –παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων– ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβουν πρωτοβουλία το επόμενο χρονικό διάστημα για να ανοίξει η σχετική συζήτηση και στο πλαίσιο αυτό να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα. «Αναγνωρίζουμε ότι οι περιπτώσεις αυτών των συμβασιούχων καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες; Ναι ή όχι; Σε αυτό δεν μπορείτε να υπεκφύγετε και πρέπει να το απαντήσετε», τόνισε απευθυνόμενος στους ομιλητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μίλησαν σαφώς για νομοσχέδιο ρουσφετολογικών διατάξεων. Ο κ. Σκουρλέτης προσέθεσε, μάλιστα, ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις στους δήμους –λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί–, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες που υπάρχουν στην υγεία και την παιδεία.

Η δυνατότητα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, αντί της διαδικασίας προσλήψεων, αποτέλεσε για δεκαετίες βασικό και άκρως αποτελεσματικό όπλο του κομματικού κράτους για την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας. Ανάχωμα αποτέλεσε το άρθρο 103 του Συντάγματος στην τελευταία αναθεώρηση (2001) που απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αν και συχνά αναζητούνται τρόποι να παρακαμφθεί.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, που επιχείρησε να «κλείσει το μάτι» στους συμβασιούχους ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξει το θέμα, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», τόνισε ότι «δεν προαναγγέλλουμε μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο», αλλά ταυτόχρονα έκανε λόγο για αντιμετώπιση του θέματος των ανθρώπων που εργάζονται πολλά χρόνια με συμβάσεις.

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ

Ταυτόχρονα, χθες το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο ζητώντας από τους δήμους και τις Περιφέρειες να καταγράψουν στον σχετικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου όλους τους συμβασιούχους που προσλαμβάνουν με δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις, καθώς και των εργαζομένων που απασχολούνται στους ΟΤΑ ως εργατικό/τεχνικό προσωπικό πραγματοποιώντας έως και πέντε ημερομίσθια τον μήνα.

Πηγή :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text