Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τρομάζει τις αγορές η πιθανότητα επικράτησης της Λεπέν στις εκλογές

Τρομάζει τις αγορές η πιθανότητα επικράτησης της Λεπέν στις εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρομάζει τις αγορές η πιθανότητα επικράτησης της Λεπέν στις εκλογές

Από τον ΚΩΣΤΑ  ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ.     Η προοπτική να κερδίσει η κ. Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), τις γαλλικές προεδρικές εκλογές έχει αρχίσει να ανησυχεί τις αγορές. Προς το παρόν, το ενδεχόμενο νίκης της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θεωρείται μικρό. Οχι όμως και αμελητέο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ένιωσε την ανάγκη να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, όπως έχει υποσχεθεί η κ. Λεπέν, το κόστος εξυπηρέτησης του γαλλικού χρέους θα αυξανόταν κατά 30 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το γεγονός πως η κ. Λεπέν συγκέντρωνε ήδη από το φθινόπωρο υψηλά ποσοστά για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν αρκετά ανησυχητικό. Ωστόσο ήταν η αποκάλυψη πιθανού σκανδάλου, στα τέλη Ιανουαρίου, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τον υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς, αυτή που έπληξε τον κ. Φρανσουά Φιγιόν και άλλαξε την πορεία της αναμέτρησης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της 16ης Φεβρουαρίου, από την εταιρεία Opinionway, η κ. Λεπέν θα λάβει το 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου. Ακολουθεί ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν με 21% και τρίτος (και εκτός δεύτερου γύρου) ο κ. Φιγιόν με 20%.

Δεν είναι τυχαίο πως η διαφορά (spread) της απόδοσης των γερμανικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γαλλικών ανήλθε στις 78 μονάδες βάσης (0,78%) στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2012. Στις 6 Φεβρουαρίου ο κ. Φιγιόν είχε ανακοινώσει ότι θα παραμείνει υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, αρνούμενος ότι είχε διασπαθίσει δημόσιο χρήμα, προσλαμβάνοντας εικονικά, όπως κατηγορείται, τη σύζυγό του και δυο τους παιδιά ως συνεργάτες του. Παρόλο που η απόδοση των γαλλικών κρατικών ομολόγων παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χάρη και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η αύξηση του spread αποτελεί τον βασικό δείκτη όπου αποτυπώνονται οι (εντεινόμενες) ανησυχίες των επενδυτών.

Ανησυχίες που δικαιολογούνται από πολλές απόψεις. Η γενικευμένη απαξίωση του γαλλικού πολιτικού συστήματος –ο κ. Φιγιόν παρουσιαζόταν ως αδιάφθορος– ενισχύει την υποψηφιότητα του νέου και άφθαρτου κ. Μακρόν, ενισχύει όμως και την τάση «ας δοκιμάσουμε και τη Λεπέν» μεταξύ των απογοητευμένων Γάλλων ψηφοφόρων. Βέβαια, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι η κ. Λεπέν θα έχανε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και από τον κ. Μακρόν (62%-38%) και από τον κ. Φιγιόν (57%-43%), ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενισχυθεί τα ποσοστά της.

Πιο ανησυχητική πάντως είναι η απήχηση που θα μπορούσε να έχει η προεκλογική ρητορική της ακροδεξιάς υποψηφίου, η οποία κάνει λόγο για «έξυπνο (οικονομικό) προστατευτισμό», υπόσχεται έξοδο από το ευρώ, έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τύπωμα χρήματος, ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, και επιδότηση της γαλλικής βιομηχανίας. Η νίκη Λεπέν φαντάζει απίθανη, το ίδιο απίθανη φάνταζε όμως και η νίκη Τραμπ ή το Brexit.

Το ιταλικό αίνιγμα

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη και δύσκολη στην Ιταλία. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχει εμπλακεί σε άγρια εσωτερική διαμάχη, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε διάσπαση του κόμματος, ενδεχόμενο που θα ευνοούσε το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων. Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων είχε ανέλθει στις 6 Φεβρουαρίου στις 200 μονάδες βάσης (2%), spread που είναι το μεγαλύτερο από το 2014.

Η αύξηση της διαφοράς οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για τις γαλλικές εκλογές, διότι ενδεχόμενη εκλογή της κ. Λεπέν θα προκαλούσε φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία και από τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Οφείλεται, όμως, και στο «σχίσμα» στο εσωτερικό του PD, όπως δήλωσε ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Ο κ. Ρέντσι πιέζει για εσωκομματικές εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο και διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, ο κ. Μπερσάνι και ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο ντ’ Αλέμα υποστηρίζουν ότι το κόμμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text