Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ρεύμα από το Χρηματιστήριο στα μέσα του 2018

Ρεύμα από το Χρηματιστήριο στα μέσα του 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεύμα από το Χρηματιστήριο στα μέσα του 2018

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ρεύμα στο Χρηματιστήριο θα μπορούν να πουλάνε και να αγοράζουν οι χονδρέμποροι αγοράς από τα μέσα του 2018. Σε ενάμισι περίπου χρόνο από σήμερα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα κοινοτικά πρότυπα, γνωστό ως Target Model, προϋπόθεση για την οποία είναι και η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το χρηματιστήριο θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2018, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι αφενός να υπάρξει σύζευξη της αγοράς με τις ευρωπαϊκές, αφετέρου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, καθώς και να στηριχθεί η  περαιτέρω αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Σε πρώτη φάση το χρηματιστήριο θα αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, σε δεύτερη φάση μπορεί να αφορά και άλλες μορφές ενέργειας.

Το νέο μοντέλο του Target Model προϋποθέτει την λειτουργία τεσσάρων αγορών.

- Την προθεσμιακή, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος.

- Την αγορά της επόμενης ημέρας, όπου οι συμμετέχοντες θα αγοράζουν και θα πωλούν ενέργεια με υποχρέωση φυσικής παράδοσης των ποσοτήτων την επόμενη ημέρα. Στην αγορά αυτή, θα δηλώνονται και οι ποσότητες ενέργειας από προθεσμιακά προϊόντα, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να εξαντλούν όση διαθέσιμη ισχύ δεν διαθέσουν μέσω της προθεσμιακής αγοράς.

- Η Ενδοημερήσια αγορά. Σε αυτή οι συμμετέχοντες μπορούν να καταρτίζουν εντολές συναλλαγών για φυσική παράδοση μέσα στην ίδια ημέρα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις ως προς την ζήτηση ενέργειας και την παραγωγή των μονάδων καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες ενέργειας που έχουν δεσμευτεί μέσω διενέργειας συναλλαγών επί Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και ενδεχόμενοι περιορισμοί που έχουν προκύψει από την Αγορά Εξισορρόπησης.

- Η αγορά εξισορρόπησης η οποία περιλαμβάνει την Αγορά Ισχύος Εξισορρόπησης, την Αγορά Ενέργειας Εξισορρόπησης, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης αποκλίσεων. Λειτουργεί κατά κύριο λόγο λίγο πριν τη φυσική παράδοση και σχετίζεται με την πραγματική λειτουργία του συστήματος από το Διαχειριστή και την απαίτηση συνεχούς και σε πραγματικό χρόνο εξασφάλισης του ισοζυγίου παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι η αγορά στην οποία διεξάγονται οι συναλλαγές που αφορούν είτε ενέργεια την οποία χρειάστηκαν τελικά οι καταναλωτές και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, είτε ενέργεια από πηγές που παρήχθη (ή δεν παρήχθη) αντίθετα με τις προβλέψεις. 

Πηγή : liberal.gr

20

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text