Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Μάιο το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμούν οι θεσμοί

Μάιο το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμούν οι θεσμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάιο το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμούν οι θεσμοί

Από την Ελένη Βαρβιτσιώτη.   ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο,τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας αφήνει έξω μια σειρά από κενά και διαπραγματεύσεις που πρέπει να διευθετηθούν, ώστε να γίνει μία συνολική συμφωνία. Αυτά που αξιολογούν στις Βρυξέλλες ως μεγάλα εμπόδια στη διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα, είναι ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων (ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη λήξη του προγράμματος) και ποια ακριβώς θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δίνοντας πλέον περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο η αξιολόγηση να κλείσει τον Μάιο. Συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι τα εξής:

Πρώτον, επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και συμφωνούν στο τελικό ποσό των μέτρων που θα χρειαστεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα θα είναι λίγο λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Το ποσό θα οριστικοποιηθεί από τους θεσμούς, οι οποίοι αυτή τη φορά θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους, παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Σε αυτήν τη συζήτηση το ΔΝΤ έχει το «πάνω χέρι», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Δεύτερον, οι θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος: υπολογίζεται ότι θα είναι χονδρικά 1% του ΑΕΠ μέτρα για το ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ για φορολογικό. Συγχρόνως, θα συμφωνηθούν και τα αναπτυξιακά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Και οι δύο κατηγορίες μέτρων θα πρέπει να προνομοθετηθούν τώρα.

Τρίτον, ενώ οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και το νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το λεγόμενο MEFP, το οποίο θα έχει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα. Αν αυτά συμφωνηθούν, τότε υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level Agreement). Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Τέταρτον, μετά την τεχνική συμφωνία, θα πρέπει να επιτευχθεί η πλέον δύσκολη συμφωνία που εμπλέκει τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ. Με αυτή θα πρέπει να οριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς και κάποια περαιτέρω διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. H συμφωνία αυτή θα επιτευχθεί έπειτα από ένα πολύ δύσκολο Eurogroup, που το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί τον Μάιο για μια σειρά από τεχνικούς λόγους. Η συνεδρίαση στις 7 Απριλίου έχει τη μορφή άτυπου Eurogroup, θα γίνει στη Μάλτα, θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν αναμένεται να υπάρχουν περιθώρια για μακρές συζητήσεις, παρόλο που θα υπάρχει μέχρι τότε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα βρεθούν πάλι στην Ουάσιγκτον 20-21 Απριλίου για την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ και εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν περαιτέρω για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος πριν από το Eurogroup του Μαΐου, στο οποίο πλέον αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text