Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | «Κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση

«Κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την Ελλάδα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας πάντως δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι υποχρεώσεις της χώρας έχουν καλυφθεί με βάση τα τελευταία στοιχεία που έστειλε στην Κομισιόν, τα οποία όμως δεν είχαν περιληφθεί στον φάκελο που μελέτησαν οι δικαστές και γι' αυτό η απόφαση ήταν καταδικαστική.

Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να υπολογίσουν τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα για τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, χρησιμοποιώντας ένα συγκριτικό μεθοδολογικό πλαίσιο που θεσπίζεται από τον κανονισμό 244/12. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έπρεπε να είχε στείλει την πρώτη έκθεση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Επειδή η Αθήνα δεν κοινοποίησε την έκθεση εντός των προθεσμιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε τη διαδικασία παράβασης, που οδήγησε στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, την άνοιξη του 2015 εστάλη στην Κομισιόν μία ενδιάμεση έκθεση που αφορούσε τα στάνταρ μόνον για τις μονοκατοικίες. Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2016 συστάθηκε 11μελής επιτροπή για το θέμα και τον Μάιο 2016 εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση για το βέλτιστο κόστος στις «μονοκατοικίες». Στα τέλη του 2016, στις 22 Δεκεμβρίου, ακολούθησε η αντίστοιχη έκθεση για τις «πολυκατοικίες» και η αναθεωρημένη εκδοχή για τις «μονοκατοικίες», ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εστάλη το κείμενο με τα συμπεράσματα και τη σύγκριση των εκθέσεων με τις ελάχιστες απαιτήσεις του υφιστάμενου ΚΕΝΑΚ.

Τέλος στις 22 Φεβρουαρίου το υπουργείο έστειλε την πρώτη έκδοση της έκθεσης για τη χρήση «τριτογενής τομέας». Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις της χώρας έχουν καλυφθεί και ότι επειδή η συνήθης πρακτική μετά την καταδικαστική απόφαση είναι να δίνεται τρίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης, επί της ουσίας δεν υφίσταται θέμα.

Οι εκθέσεις που ζητεί η Κομισιόν από τις χώρες-μέλη αφορούν κατ' αρχήν τους κανόνες για τη σύγκριση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης, τα μέτρα που ενσωματώνουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις δέσμες και τις παραλλαγές αυτών των μέτρων με βάση την απόδοση της πρωτογενούς ενέργειας και του κόστους υλοποίησης των μέτρων. Καθορίζεται επίσης ο τρόπος εφαρμογής των κανόνων αυτών σε επιλεγμένα κτίρια αναφοράς με σκοπό τον προσδιορισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text