Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Φόβοι για «θερμό» επεισόδιο στην Κύπρο

Φόβοι για «θερμό» επεισόδιο στην Κύπρο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φόβοι για «θερμό» επεισόδιο στην Κύπρο

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟ.  Ανησυχία ότι η Τουρκία θα προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν ξεκινήσουν οι πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη γαλλική εταιρεία «Total», εξέφρασαν χθες ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκτιμήσεις οι οποίες προκάλεσαν την ενόχληση της Λευκωσίας. Οι ανώτατες πηγές ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπάρξει «μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη», φέρνοντας ως παράδειγμα τον πλου –σε κυπριακά χωρικά ύδατα– του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός». Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και επιβεβαιώνονται παρόμοιοι ισχυρισμοί. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, και έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Και από την τουρκική πλευρά οι τόνοι χθες ήταν υψηλοί, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ δεν πήγε στα Ιμια για τουρισμό. Ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε τον κ. Ακάρ κυρίως από τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι «πήγε για τουρισμό» στα Ιμια και πως «έκανε σόου αντί να ανέβει στο νησί». Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι τόσο ο κ. Ακάρ όσο και οι λοιποί επιτελείς που τον συνόδευαν πρέπει να κάνουν μήνυση σε όσους τους χαρακτηρίζουν. «Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τον αρχηγό ενόπλων δυνάμεων ως... τουρίστα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, οι ίδιες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΘΑ διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επεισόδιο στο Αιγαίο. Οι συγκεκριμένες ανώτατες πηγές πρόσθεταν, επιπλέον, ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των νατοϊκών δυνάμεων, οι διοικητές των οποίων στέλνουν πολύ «σκληρές αναφορές (σ.σ.: «report» επί λέξει)» για τις επικίνδυνες μανούβρες των Τούρκων πιλότων. Επίσης, ανέφεραν ότι οι Τούρκοι πιλότοι είναι άπειροι, λόγω των εκκαθαρίσεων στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Οι ανώτατες πηγές αναφέρθηκαν και σε πρόσφατο περιστατικό που πραγματοποιήθηκε σε ύψος 17.000 ποδών: «Οι Ελληνες πιλότοι πέταξαν για να αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα “κλειδωθούν” από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν flares (σ.σ.: αντίμετρα καπνού - θερμότητας). Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες». Από το Ποτάμι απέδωσαν τις διαρροές του ΥΠΕΘΑ στον ίδιο τον υπουργό Π. Καμμένο. «Η πρόβλεψη Καμμένου για θερμό επεισόδιο με Τουρκία δείχνει ότι η απόσταση ανάμεσα στον γραφικό και στον επικίνδυνο ακροδεξιό είναι ελάχιστη», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ενώ σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο φόβος μας δεν είναι μόνο τι λέει στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους αλλά τι λέει –και κυρίως τι οδηγίες δίνει– στο στράτευμα και στους Ελληνες αξιωματικούς».

Εμπλοκή με F-16

Χθες, σημειώθηκε εμπλοκή στις 11:25 στα δυτικά της Λέσβου, ανάμεσα σε δύο τουρκικά F-16 και ζεύγος ελληνικών μαχητικών. Κινητικότητα σημειώθηκε και στην περιοχή νότια του Αγαθονησίου, όταν τουρκική πυραυλάκατος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρακολουθούμενη διαρκώς από την κανονιοφόρο «Αήττητος». Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το περιστατικό δεν είναι ασυνήθιστο και εκλαμβάνεται και ως προσπάθεια παρακολούθησης της ναυτικής άσκησης «Ορμή» στις Κυκλάδες και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text