Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | 484 δισ. ευρώ στα χέρια των 100 πλουσιότερων Κινέζων βουλευτών

484 δισ. ευρώ στα χέρια των 100 πλουσιότερων Κινέζων βουλευτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
484 δισ. ευρώ στα χέρια των 100 πλουσιότερων Κινέζων βουλευτών

Το ΑΕΠ του Βελγίου προσεγγίζουν αθροιστικά οι περιουσίες των 100 πλουσιότερων μελών του Κογκρέσου στην Κίνα, καθώς συγκεντρώνουν σήμερα πλούτο που ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 484 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, όμως, για πλούτο που έχει αυξηθεί θεαματικά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του Σι Ζινπίνγκ, του σημερινού προέδρου της Κίνας, ο οποίος κήρυξε πόλεμο κατά της διαφθοράς, της φτώχειας και της παρακμής στον κρατικό μηχανισμό, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να οδηγηθούν στη φυλακή πολλοί κρατικοί υπάλληλοι διαφόρων βαθμίδων.

Η εταιρεία δεδομένων Hurun της Σαγκάης έδωσε χθες αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα, ενόψει της ετήσιας συνέλευσης του Κογκρέσου που αρχίζει σήμερα στο Πεκίνο.

Στη σχετική έκθεσή της επισημαίνει πως πριν από την ανάληψη της ηγεσίας από τον πρόεδρο Σι, το 2013, οι περιουσίες των 100 πλουσιότερων μελών του κινεζικού Κογκρέσου ανέρχονταν στο δυσθεώρητο ποσό των 254,4 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό ωχριά, όμως, μπροστά στα σημερινά πλούτη τους. Στην τετραετία που μεσολάβησε οι περιουσίες τους σημείωσαν αύξηση 64%, που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο αυξήθηκαν ετησίως 13%.

Ενόψει του ετήσιου συνεδρίου του κινεζικού Κογκρέσου, που αρχίζει σήμερα στο Πεκίνο, η ετήσια έκθεση της Hurun υπογραμμίζει πόσο λιγότερο αυξήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα αφενός το ΑΕΠ της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο και αφετέρου οι τιμές των κατοικιών και οι μισθοί των εργαζομένων. Δεδομένης της επιβράδυνσης που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η κινεζική οικονομία, ο μέσος όρος ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ την τελευταία τετραετία δεν υπερέβη το 7,2% και η αντίστοιχη αύξηση για τις τιμές των κατοικιών ήταν μόλις 5%.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και την αύξησή τους, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, παρά μόνον για την τριετία 2013 - 2015, στη διάρκεια της οποίας ο μέσος όρος αύξησης ήταν 9%.

Ενα τελευταίο μέτρο σύγκρισης που παραθέτει η έκθεση της Hurun είναι ο μέσος όρος ετήσιας ανόδου του δείκτη CSI300, που παρακολουθεί όσες μετοχές κινεζικών επιχειρήσεων έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο είτε της Σαγκάης είτε της Σεντζέν. Χωρίς αυτό να δικαιολογεί ή να εξηγεί τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία βρίσκεται η αξία των περιουσιών τους, τα εν λόγω μέλη του κινεζικού Κογκρέσου είναι στην πλειονότητά τους παράλληλα είτε επιχειρηματίες είτε στελέχη κινεζικών επιχειρήσεων και δεν ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό τύπο του επαγγελματία πολιτικού ή του γραφειοκράτη.

Οπως, όμως, επισημαίνει ο Ρούπερτ Χούγκεβερ, εκδότης της σχετικής έκθεσης της Hurun, όσες κινεζικές επιχειρήσεις είχαν την τύχη να εκπροσωπούνται στο Κογκρέσο, μέσω κάποιου βαθύπλουτου διευθύνοντος συμβούλου τους, μπορούσαν να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για θέματα φορολογίας και απασχόλησης. Μολονότι στην Κίνα διεξάγονται εκλογές για τη σύνθεση του Κογκρέσου, και στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και δικαίωμα υποψηφιότητας και εκλογής όλοι οι Κινέζοι άνω των 18 ετών, στην πράξη οι περισσότεροι βουλευτές επιλέγονται ένας προς έναν από αξιωματούχους των περιφερειών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ρόρι Τρούεξ, βοηθό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, η παρουσία βαθύπλουτων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων στην Εθνοσυνέλευση της Κίνας είναι μια προσεκτικά μελετημένη επιλογή του Πεκίνου. «Αναθέτοντάς τους τέτοιες θέσεις, το Πεκίνο εξασφαλίζει την αφοσίωσή τους και συνδέει τα συμφέροντά τους με την επιτυχία της πολιτικής ηγεσίας», τονίζει ο ίδιος και επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται στο έπακρον την επιρροή που αποκτούν μέσω της θέσης τους στο Κογκρέσο.

Το 2014 ο Ρόρι Τρούεξ εξέδωσε μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι όσες επιχειρήσεις είχαν κάποιον εκπρόσωπό τους στο Κογκρέσο είδαν να αναβαθμίζονται το γόητρό τους και η φήμη τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κέρδη τους κατά 3% με 4%.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Βίκτορ Σιχ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κινεζικής πολιτικής σκηνής. Οπως υπογραμμίζει, οι επιχειρηματίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα πολιτικά αξιώματα και στις θέσεις στο Κογκρέσο, διότι τους εξασφαλίζουν πολιτική ασυλία.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text