Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η επιστροφή των καταναλωτών το νέο στοίχημα του Σκλαβενίτη

Η επιστροφή των καταναλωτών το νέο στοίχημα του Σκλαβενίτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επιστροφή των καταναλωτών το νέο στοίχημα του Σκλαβενίτη

Οι υπογραφές «έπεσαν», οι ταμπέλες αλλάζουν, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, τα ράφια γεμίζουν. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μπουν στα καταστήματα και οι καταναλωτές. Ο λόγος για τη νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», θυγατρική κατά 100% του ομίλου Σκλαβενίτη, στην οποία μεταβιβάστηκε το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» και θυγατρικών του εταιρειών. Το στοίχημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, όχι μόνο διότι τα βάρη του παρελθόντος είναι πολλά και μεγάλα, αλλά και διότι ο κλάδος, υπό τη σκιά της συρρίκνωσης της ζήτησης, είναι πιο ανταγωνιστικός από ποτέ. Από την 1η Μαρτίου 2017, λοιπόν, ο όμιλος Σκλαβενίτη αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο στην Ελλάδα, έχοντας πλέον 560 καταστήματα στο δίκτυό του, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και 18 καταστημάτων στην Κύπρο, ενώ μέχρι την περασμένη Τρίτη κατείχε 160 καταστήματα. Ωστόσο, στους επόμενους 6-12 μήνες θα πρέπει να μεταβιβάσει σε ανταγωνιστές 22 καταστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στο δικό του δίκτυο και λιγότερα σε αυτό που κληρονόμησε από τη «Μαρινόπουλος».

Ο όμιλος Σκλαβενίτη θεωρείται μεν από προμηθευτές, τράπεζες, ανταγωνιστές, καταναλωτές και εργαζομένους από τους πλέον αξιόπιστους και συνεπείς του κλάδου. Οι προκλήσεις, όμως, που έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες. Κατ’ αρχάς, ο όμιλος Σκλαβενίτη καλείται να οδηγήσει το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» σε ανάκαμψη μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση, ακόμη και για βασικά τρόφιμα υποχωρεί. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Nielsen, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ υποχώρησε το 2016 κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ το 2017 δεν έχει ξεκινήσει καλά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση του τζίρου κατά 2%-3% και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα.

Δεύτερον, το πολύμηνο διάστημα που το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» υπολειτουργούσε, οι υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ φρόντισαν αφενός να κερδίσουν τους πρώην πελάτες της «Μαρινόπουλος» και αφετέρου να ενισχύσουν την παρουσία τους πριν προλάβει το παλαιό δίκτυο της «Μαρινόπουλος» να ανακάμψει υπό τον έλεγχο της «Σκλαβενίτης». Σε αυτόν τον ανηλεή αγώνα επικράτησης επιστρατεύτηκαν μεγάλες σε αξία, διάρκεια και ένταση προωθητικές ενέργειες, αλλεπάλληλες διαφημιστικές καμπάνιες, ενίσχυση των ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά και ίδρυση νέων σημείων πώλησης. Σύμφωνα με τις εταιρείες ερευνών αγοράς, όλοι οι λιανέμποροι κέρδισαν από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος», με κάποιους μάλιστα να καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεών τους.

Δύσκολη η επαρχία

Τρίτον, η «Σκλαβενίτης» είναι μεν εξαιρετικά δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό του νομού Αττικής, αλλά σχετικά άγνωστη στους καταναλωτές της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της είχε επιλέξει –μέχρι και πρόσφατα– να μην έχει παρουσία πανελλαδικώς.

Ο στόχος που έχει τεθεί με βάση το επιχειρηματικό πλάνο που καταρτίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, είναι ο τζίρος της νέας εταιρείας, της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» να ανέλθει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σε 1,03 δισ. ευρώ και να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής την 1/3/2017 ενεργοποιεί βασικά σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης:

• Εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης από τις τράπεζες εντός 20 ημερών. Η «Σκλαβενίτης» έχει καταβάλει ήδη 31,25 εκατ. ευρώ (το 1/4 των 125 εκατ. ευρώ που αποτελεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης»).

• Καταβολή εντός 60 ημερών από τη «Σκλαβενίτης» του 50% των οφειλών προς προμηθευτές. Το υπόλοιπο 50% έχει διαγραφεί.

• Καταβολή εντός 60 ημερών της πρώτης από τις 250 δόσεις με τις οποίες έχουν ρυθμισθεί οι οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

• Καταβολή εντός 60 ημερών της πρώτης από τις 36 δόσεις των «κουρεμένων» κατά 50% οφειλών προς ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text