Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Με 2,2 δισ. ευρώ η Opel πέρασε στoν έλεγχο της Peugeot Citroën

Με 2,2 δισ. ευρώ η Opel πέρασε στoν έλεγχο της Peugeot Citroën

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με 2,2 δισ. ευρώ η Opel πέρασε στoν έλεγχο της Peugeot Citroën

Σε δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αναμένεται να αναδειχθεί, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της γερμανικής Opel, η γαλλική PSA Peugeot Citroën. Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγο έλειψε να δημιουργηθεί «διπλωματικό επεισόδιο» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Το Βερολίνο, όπως ισχυρίστηκε, ενημερώθηκε πολύ αργά για τις συνομιλίες της General Motors (GM), μητρικής της Opel, με την PSA για την απόκτηση της Opel. Η προοπτική αυτή έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση των εργοστασίων της Οpel στη Γερμανία και πιθανώς να οδηγούσε σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας το 2017, που πρόκειται να γίνουν εθνικές εκλογές στη χώρα. Ο νέος όμιλος PSA Opel, με μερίδιο 16,3%, θα βρίσκεται πίσω από τη Volkswagen, η οποία είναι πρώτη στην Ευρώπη με μερίδιο 24,1%.

Ιστορική συμφωνία

Η PSA θα αποκτήσει τη γερμανική ανταγωνίστριά της από την General Motors, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 2,2 δισ. ευρώ, την οποία επικύρωσαν ο Κάρλος Ταβάρες, διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, και η Μέρι Μπάρα, διευθύνουσα σύμβουλος της δεύτερης. Η τιμή της μετοχής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε άνοδο 5,2% χθες στο Παρίσι, με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησής της ότι θα επαναφέρει την Opel και την αδελφή εταιρεία της Vauxhall (Βρετανία) σε υγιή οικονομική κατάσταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεσμεύθηκε ότι τα δύο ανωτέρω εμπορικά σήματα θα επανέλθουν σε κερδοφορία με συγκεκριμένο στόχο λειτουργικών κερδών το 2% σε ορίζοντα τριετίας και 6% έως το 2026. Αυτή η προοπτική φαίνεται εφικτή, όπως επισήμανε ο κ. Ταβάρες, επειδή θα εξοικονομηθεί 1,7 δισ. ευρώ με την εξαγορά. Επιπλέον, εκτιμά ότι η Opel μπορεί να εξυγιανθεί, παίρνοντας μαθήματα από την ανάκαμψη της Peugeot Citroën. Σημειωτέον ότι πρόσφατα η Opel έδωσε στη δημοσιότητα τα oικονομικά της αποτελέσματα, όπου αποτυπωνόταν επί 16 συναπτά χρόνια καταγραφή ζημιών.

Η σχέση της Opel με τη μητρική της χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920. Οι επενδυτές τον τελευταίο καιρό ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις στη διοίκηση της GM να απαλλαγεί από τη θυγατρική της στην Ευρώπη, αντί να αποδυθεί σε έναν αγώνα για να διεκδικήσει την πρωτιά στις παγκόσμιες πωλήσεις – σε αυτή τη θέση βρίσκεται η Volkswagen. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η Opel και η Peugeot Citroën είχαν 72 δισ. ευρώ έσοδα και είχαν πουλήσει 4,3 εκατ. οχήματα.

Το τίμημα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η GΜ θα λάβει από την PSA Peugeot Citroën 1,32 δισ. ευρώ για τις δραστηριότητες της Opel – 650 εκατ. ευρώ σε ρευστό και 670 εκατ. ευρώ σε μετοχές της PSA. Επιπροσθέτως, η PSA και η BNP Paribas θα καταβάλουν 900 εκατ. ευρώ στον βραχίονα χρηματοδοτήσεων για αγορά αυτοκίνητων της Opel, με απώτερο σκοπό αυτός να ενσωματωθεί από την προαναφερθείσα τράπεζα. Η Μέρι Μπάρα είχε εξαρχής δηλώσει ότι στρατηγικά ενδιαφέρεται να στρέψει τις δραστηριότητες της εταιρείας της, της GM, στα κερδοφόρα κομμάτια της αγοράς, απαλλάσσοντάς την από τα δευτερεύοντα περιουσιακά της στοιχεία. Tο 2015 είχε αποτρέψει την προσέγγιση της Fiat Chrysler, η οποία ήθελε να την εξαγοράσει, και σήμερα, με τη στήριξη του διοικητικού της συμβουλίου, δεσμεύθηκε για απόδοση 20% στα επενδυμένα κεφάλαια και αύξηση μερισμάτων. Ο Κάρλος Ταβάρες επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ότι θα διοικεί την Opel ως ξεχωριστή γερμανική θυγατρική και θα σεβαστεί τις εγγυήσεις για την απασχόληση που έχουν δοθεί και αφορούν την παραγωγή των υφιστάμενων μοντέλων.

Η εξοικονόμηση κεφαλαίων από την εξαγορά, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της PSA, θα προέλθει από την έρευνα και την ανάπτυξη και τις προμήθειες, αποφεύγοντας το κλείσιμο εργοστασίων. Τα μοντέλα της Opel θα αναπτυχθούν εκ νέου με τη χρήση της τεχνολογίας της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και η αρχή θα γίνει με το Opel Corsa. Η νέα εκδοχή του θα καθυστερήσει έναν χρόνο και θα κυκλοφορήσει το 2020. Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε ο Κάρλος Ταβάρες, με στόχο το 2023 θα έχουν διατεθεί στην αγορά πέντε μοντέλα της Opel κατασκευασμένα βάσει της φιλοσοφίας της PSA.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text