Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | «Αντεπίθεση» από ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,6 δισ. ευρώ

«Αντεπίθεση» από ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,6 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Αντεπίθεση» από ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,6 δισ. ευρώ

Της Μανταλένας Πίου

Ανοικτό το ενδεχόμενο η ΔΕΗ χρησιμοποιήσει εισπρακτικές εταιρείες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αφήνουν οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη, στη Βουλή, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την τιτλοποίηση οφειλών.

«Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής των οφειλομένων, με διεθνή εμπειρία, συστήματα που αναλύουν την κατάσταση κάθε πελάτη με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από το 10%», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές των διευκολύνσεων με τα ληξιπρόθεσμα έχουν φθάσει στα όριά τους και η εταιρεία θα προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές μεθόδους.

Πάντως, κύκλοι της ΔΕΗ έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται να προσληφθούν εισπρακτικές εταιρείες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μαζί με τους λογαριασμούς που έχουν διακανονιστεί, φθάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ έχουν χαθεί, αφού αφορούν σε πελάτες που έπαψαν να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.λπ.) ή άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στη ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης είπε επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διαδικασίες για την τιτλοποίηση οφειλών (securitazation) με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες, όπως η Bank of America, η Deutsche Bank, η ΗSBC κ.λπ. Οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούσαν να αγοράσουν πακέτα ληξιπρόθεσμων οφειλών, αν πειστούν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός συλλογής των οφειλών.

Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link, ο κ. Παναγιωτάκης είχε συζητήσει με εξειδικευμένους οίκους το θέμ.

Οσον αφορά στη διάρθρωση οφειλών, προκύπτει ότι:

Στη Χαμηλή και Μέση Τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) τα χρέη ανέρχονται σε 1,650 δισ. ευρώ. εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο χρωστά 100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Στην Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. ευρώ.

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text