Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | «Παζάρι» και για μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια

«Παζάρι» και για μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Μανταλένας Πίου

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια συζητά η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και για ακόμα μια φορά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τα ενεργειακά θα κλείσουν».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα ενεργειακά έχουν μπλοκάρει από την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ από το περασμένο Σάββατο δεν έχει υπάρξει άλλη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, που αποτελεί και το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης.

Σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Είπε ότι τα εργαλεία μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο στόχος είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ) και η διάθεση σε ιδιώτες μέρους του πελατολογίου της ΔΕΗ, όπως προτείνει η ίδια η εταιρεία και ότι αυτά διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το 17% της ΔΕΗ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «θέση μας είναι να περάσει στο Υπερταμείο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο». Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που περιελάμβανε την άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ και την παραχώρηση της «μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες και είπε ότι «εμείς τα σταματήσαμε αυτά».

Πρόσθεσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια είναι ένα από τα αντίμετρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους Θεσμούς για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι αν χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις με τους δανειστές για την Ενέργεια, αυτές θα γίνουν με τηλεδιασκέψεις, καθώς σήμερα αναχωρούν οι εκπρόσωποι των Θεσμών από την Αθήνα. Η έρευνα της DG Comp στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στις 13 Φεβρουαρίου και αναμένεται να συνεχιστεί ως το καλοκαίρι, τουλάχιστον, ίσως τελικά να αποδειχθεί ο καταλύτης των εξελίξεων. Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διερευνούν καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από το 2010 ως σήμερα. Αν διαπιστωθεί παραβίαση του ευρωπαϊκού κανονισμού δεν αποκλείεται αντί προστίμου να επιβληθεί στη ΔΕΗ να πουλήσει μονάδες, πρακτική που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποφύγει την όποια αναφορά στα λεγόμενα «δομικά μέτρα», δηλαδή την πώληση μονάδων, αν η ΔΕΗ δεν πετύχει τους στόχους για τη μείωση των μεριδίων. Πληροφορίες φέρουν τους πιστωτές να πιέζουν για την ανάληψη δέσμευσης ότι θα πωληθούν μονάδες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος.

Το μνημόνιο του 2015 προβλέπει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική πρέπει να μειωθεί κάτω από το 50% της αγοράς ως την 1/1/2020 και στην πρώτη αξιολογηση διευκρινίζεται ότι ως το τελος του 2017 πρέπει να έχει μειωθεί κατά 20% από τα επίπεδα του Αυγούστου 2015. Σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική κυμαίνεται στο 89%.

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text