Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Παρασκήνιο: Πώς δεν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κουβέλης

Παρασκήνιο: Πώς δεν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κουβέλης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παρασκήνιο: Πώς δεν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κουβέλης

Όλες οι πολιτικές ζυμώσεις, κρυφές διαβουλεύσεις, επαφές, μηνύματα που προηγήθηκαν της τελικής άρνησης του πρώην προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. να αποδεχθεί την πρόταση - Τι απαντά ο Παναγιώτης Παναγιώτου

Μέσα στην ερημιά του κατακαλόκαιρου, σ’ ένα γραφείο στο κέντρο της Αθήνας τα φώτα έμεναν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, όλο τον Αύγουστο του 2014.

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δείχνει ότι αντέχει το στραπάτσο των ευρωεκλογών, αλλά γνωρίζει ότι έχει μπροστά της έναν επικίνδυνο σκόπελο: την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να έχει διασφαλισμένες τις απαιτούμενες 180 ψήφους.

Στην παλιά πολυκατοικία της οδού Κριεζώτου, γνώριμες σιλουέτες μπαινοβγαίνουν νύχτα μέρα, προτιμώντας την ήσυχη πάροδο του Κολωνακίου από την κεντρική λεωφόρο Αγίου Κωνσταντίνου, όπου κάποιο αδιάκριτο μάτι μπορεί να προδώσει τα μυστικά ραντεβού. Ο Φώτης Κουβέλης προτιμά για τα ραντεβού αυτά το δικηγορικό του γραφείο από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

Εκεί συναντούσε στελέχη και φίλους προτού αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά έναν χρόνο νωρίτερα, μετά το μαύρο στην ΕΡΤ. 

Εκεί γεννήθηκε η ΔΗΜ.ΑΡ. μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκεί έκανε και τις πρώτες συναντήσεις με τον Σπύρο Λυκούδη, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο και αρκετά άλλα στελέχη του, όταν πληροφορήθηκε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος προτίθενται να τον προτείνουν για το ύπατο αξίωμα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι 180 ψήφοι μπορούν να διασφαλιστούν με αυτές των βουλευτών Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και ορισμένων εκ των 21 ανεξάρτητων. Δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Δείχνει ότι πιέζεται. Αλλά αφήνει τις πολιτικές ζυμώσεις να εξελιχθούν... 

Η υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη συζητήθηκε πρώτη φορά ένα βράδυ του Ιουλίου με καύσωνα στον κήπο του σπιτιού του Χρήστου Πρωτόπαπα.

Είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές, όπου η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε καταποντιστεί συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,2%, και τα στελέχη της άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η αυτόνομη πορεία του κόμματος δεν είχε πια καμιά προοπτική επιτυχίας. Ο Σπύρος Λυκούδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισκέπτονται στο σπίτι του τον πρώην υπουργό, ξεκινώντας μια συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Μεταξύ τυριού και αχλαδιού συμφωνείται ότι μόνο ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των πρόωρων εκλογών που είχε ήδη προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάροντας την προεδρική εκλογή.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναλαμβάνει να ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα δύο στελέχη της ΔΗΜΑΡ να κάνουν μια πρώτη βολιδοσκόπηση του Φώτη Κουβέλη. Ο Βενιζέλος συμφωνεί ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη είναι μονόδρομος. Το συζητά με τον Αντώνη Σαμαρά και συμφωνεί και εκείνος. Με απόλυτη μυστικότητα ξεκινούν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις ανεξάρτητων βουλευτών και διαπιστώνεται ότι οι 14 από τους 21 είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον τότε πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.

Το άθροισμα όλων αυτών των βουλευτών βγάζει τον αριθμό 175 - με προοπτικές που δείχνουν ότι το 180 είναι εφικτό, αν γίνει και σωστή πολιτική διαχείριση.

Διαβάστε την συνέχεια από την πηγή

Πηγή : protothema.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text