Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε ξένα επενδυτικά σχήματα πέρασαν 11 ελληνικές εταιρείες το 2016

Σε ξένα επενδυτικά σχήματα πέρασαν 11 ελληνικές εταιρείες το 2016

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ξένα επενδυτικά σχήματα πέρασαν 11 ελληνικές εταιρείες το 2016

Από τον ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ.    Συνολικά 11 εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα επενδυτικά σχήματα υλοποιήθηκαν το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η PricewaterhouseCoopers (PwC), οι εγχώριες επιχειρήσεις στις οποίες μεταβιβάστηκε τουλάχιστον η καταστατική πλειοψηφία (33,3%) του μετοχικού τους κεφαλαίου σε ξένους ομίλους ήταν οι εξής: 1) Ο γερμανικός όμιλος Ergo International A.G απέκτησε μέσω της τράπεζας Πειραιώς το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστική Α.Ε., έναντι τιμήματος 90,1 εκατ. ευρώ. 2) Το αμερικανικό επενδυτικό fund Oaktree Capital Management προχώρησε σε εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Sani S.A και Ikos S.A. 3) Η αμερικανική εταιρεία BasketoInc. που είναι διαδικτυακή πλατφόρμα αγροτικών προϊόντων, εξαγόρασε την εταιρεία εξαγωγής λαδιού «Your Greek Olive Oil». 4) Η αυστριακή εταιρεία DunapackMosburgerGmbH, θυγατρική της Prinzhorn Holding GmbH, εξαγόρασε την εταιρεία «ΒιοκυτΣυσκευασίες ΑΕΒΕ». 5) Το αμερικανικό private fund Amerra Capital Management LLC εξαγόρασε το 90% της συμμετοχής της Global Finance S.A στην Ανδρομέδα έναντι 86,6 εκατ. ευρώ. 6) Η ολλανδική Home Holdings εξαγόρασε το 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής (Athens Hilton) έναντι 77,1 εκατ. ευρώ. 7) Ο βελγικός βιομηχανικός όμιλος Ravago Distribution εξαγόρασε την Pentaplast A.E. και 8) τη «Δέλτα Χημική Α.Ε.». 9) Ο ιταλικός όμιλος ExinGroup εξαγόρασε μερίδιο της AIG Ελλάς Α.Ε. 10) Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία ImpalaInvestB.V. απέκτησε στρατηγική συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της Αφοί Χιωτάκη ΑΒΕΕ από την Τράπεζα Χανίων. 11) Η γαλλική εταιρεία EmaroSAS εξαγόρασε το 45% της Laboratoires Lavipharm S.A., θυγατρική της εισηγμένης Lavipharm έναντι ποσού 1,1 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε στη μελέτη της η PwC, περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα αγοράζουν οι ξένοι, ενώ οι Ελληνες κατά κανόνα πωλούν. Συνολικά, πέρυσι στην Ελλάδα άλλαξαν χέρια περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,4 δισ. ευρώ μέσα από 38 συναλλαγές. Στις παραπάνω συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ και οι κινήσεις αποεπένδυσης των τραπεζών από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Τόσο η αξία όσο και ο αριθμός των συναλλαγών είναι σημαντικά αυξημένα. Ειδικότερα, η αξία των Ε&Σ ανήλθε σε 4,4 δισ. ευρώ και είναι κατά περίπου 2,5 φορές υψηλότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί το 2015. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η πώληση της τουρκικής Finansabank από την Εθνική Τράπεζα, η οποία από μόνη της αντιστοιχούσε στο 62% της αξίας των συναλλαγών. Χωρίς αυτή, η αύξηση της αξίας των Ε&Σ ανέρχεται στο 24% και στο 1,62 δισ. ευρώ.

Aναπόφευκτα, η περυσινή σοδειά Ε&Σ χαρακτηρίστηκε από αυτό που η PwC ονόμασε αποεπένδυση των συστημικών τραπεζών από τα δευτερεύοντα περιουσιακά τους στοιχεία (non-core assets). Σχεδόν 3,3 δισ. απέφεραν αυτές οι αποεπενδύσεις, ήτοι το 75% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Αν σε αυτά προστεθεί και το περίπου 0,5 δισ. ευρώ που προέκυψε από τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΠ, Αστέρας κ.λπ.), τότε το 2016 χαρακτηρίζεται από αυτό που η αγορά ονομάζει ως σχεδόν υποχρεωτικές αποεπενδύσεις.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text