Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την τιμή του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την τιμή του πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την τιμή του πετρελαίου

Σε επίπεδα κάτω και από τα 49 δολάρια το βαρέλι συμπίεσε χθες και πάλι τις τιμές του αργού ΗΠΑ και στα 52,6 δολάρια το βαρέλι τις τιμές του Brent η είδηση ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η είδηση, ουσιαστικά, εξουδετέρωσε τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του «μαύρου χρυσού», καθώς αντανακλά την αυξημένη παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων που έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Τα θεαματικά ποσοστά συμμόρφωσης που κατέγραψαν οι χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ με τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής οδήγησαν από τον Νοέμβριο σε ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να έχει κυμανθεί από τα 53 έως και τα 57 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τη σειρά της, όμως, η ανάκαμψη κατέληξε να τροφοδοτεί τα φιλόδοξα σχέδια των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ για μεγάλη αύξηση της παραγωγής τους στο Τέξας. Διατηρείται, έτσι, το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά, παρά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, που χάνει την πάλαι ποτέ καθοριστική δύναμή του να διαμορφώνει τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Οπως επισήμανε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ρίτσαρντ Χάας, αναλυτής του ανεξάρτητου Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), ο ΟΠΕΚ «έχει χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δύναμη να καθορίζει τις τιμές, καθώς έχει αλλάξει η παγκόσμια ισορροπία, με τις ΗΠΑ να αποτελούν πλέον καθοριστικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου».

Σύμφωνα με τον εν λόγω αναλυτή, το πάλαι ποτέ ισχυρό καρτέλ του πετρελαίου δεν βρίσκεται εντελώς εκτός παιχνιδιού, αλλά «δεν είναι πια αυτό που ήταν, καθώς οι τιμές συνδιαμορφώνονται και από άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως είναι η κατάσταση στη Νιγηρία ή η πολιτική αστάθεια σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες». Την αποδυνάμωση του ρόλου του ΟΠΕΚ υπογραμμίζει, άλλωστε, το γεγονός ότι απέτυχε να αντιστρέψει το πλεόνασμα στην αγορά, μολονότι ήταν πρωτοφανή τα ποσοστά συμμόρφωσης των χωρών-μελών του με τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Ειδικότερα, στο σύνολό τους οι χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού συμμορφώθηκαν κατά 93% με τη συμφωνία, εν αντιθέσει με τις λοιπές πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμορφώθηκαν, κατά μέσον όρο, μόλις κατά 48%.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Σαουδική Αραβία, η de facto ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η οποία στα τέλη του 2014 οδήγησε τις τιμές σε ιλιγγιώδη πτώση, έως και στα 25 δολάρια το βαρέλι, όταν αρνήθηκε να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, προκειμένου να περιφρουρήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.

Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό της, καθώς μείωσε την παραγωγή της πολύ περισσότερο από όσο είχε δεσμευθεί να κάνει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, είχε δεσμευθεί να μειώσει κατά 486.000 βαρέλια την ημέρα και, τελικά, μείωσε την παραγωγή της κατά 598.000 βαρέλια την ημέρα. Η είδηση, άλλωστε, πως αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ συνέπεσε με τη δήλωση του Χαλίντ αλ Φαλίχ, υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ότι η συμφωνία του διεθνούς καρτέλ με πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία διευκολύνει την ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, πως το αν θα παραταθεί η συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα εξαρτηθεί «από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία μέχρι στιγμής δεν μειώνονται όσο γρήγορα είχε αρχικά προβλεφθεί».

Στον αντίποδα, κάποιες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως το Μπαχρέιν, όχι μόνο δεν μείωσαν την παραγωγή τους όπως όφειλαν κατά 10.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά την αύξησαν κατά 1.000 βαρέλια την ημέρα. Σε ό,τι αφορά την εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία, τον δεύτερο πετρελαϊκό κολοσσό, αυτή δεν τήρησε πλήρως τη δέσμευσή της, που αφορούσε μείωση της παραγωγής της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά τη μείωσε τελικά μόνον κατά 118.000 βαρέλια την ημέρα. Η υποχώρηση των τιμών αυτή τη φορά συνέπεσε με την ετήσια συνάντηση των διευθυντικών στελεχών των πετρελαϊκών εταιρειών στο Χιούστον, όπου επικρατούσε μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σύγκριση με το περασμένο έτος, όταν οι τιμές ήταν γύρω στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text