Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πασχίζουν να εξηγήσουν το χρυσό εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ

Πασχίζουν να εξηγήσουν το χρυσό εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πασχίζουν να εξηγήσουν το χρυσό εφάπαξ στον ΔΕΣΦΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Να αντιστρέψει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην υπόθεση με το χρυσό εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα, πασχίζει η κυβέρνηση, και γι’ αυτό το λόγο οι κύριοι Σταθάκης και Τζανακόπουλος παραχωρούν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το γεγονός και μόνο ότι κρίθηκε απαραίτητο μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να παρευρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερμηνεύεται ως κίνηση του Μαξίμου να καλύψει πολιτικά τον κ. Σταθάκη, όσο και το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ, η προαγωγή του οποίου από διευθυντή σε γενικό διευθυντή λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του έγινε μείζον πολιτικό θέμα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία και θέτει "ηθικό θέμα".

Έτσι δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν σήμερα να αντιστρέψουν τις εντυπώσεις, παρέχοντας νέα στοιχεία (;), προκειμένου να πείσουν ότι φταίνε τα ΜΜΕ που μειώνουν την ηθική υπόληψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, αφού κατά τα άλλα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι καταστατικές προβλέψεις. 

Είναι όμως μόνο ηθικό το θέμα ; Κλειδί στην υπόθεση αποτελούν δύο σημεία. Αφενός, η φράση της προ ημερών ανακοίνωσης του ΔΕΣΦΑ ότι "σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας (ΠΔ 33/2007, ΦΕΚ Α’31), δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας, η αποζημίωση του καθορίσθηκε στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων της εταιρείας της ανώτατης διοικητικής βαθμίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του ΔΕΣΦΑ". 

Και αφετέρου, που είναι και το κυριότερο, τα όσα είπε προ ημερών ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Β.Κικίλια. Ότι δηλαδή ο κ. Νίκας, "εργαζόμενος του ΔΕΣΦΑ για πάνω από 30 χρόνια, ήδη διευθυντής της εταιρείας, αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως ορίζει το Καταστατικό και ο Οργανισμός της εταιρείας". Επομένως, συμπληρώνουμε εμείς, δικαιούται να πάρει το εφάπαξ που αναλογεί στην ανώτερη βαθμολογικά θέση του.

Δεν προκύπτει από το Καταστατικό

Διαβάζοντας ωστόσο κανείς το Καταστατικό του ΔΕΣΦΑ (ΠΔ 33/2007, ΦΕΚ Α’31) δεν προκύπτει από πουθενά ότι στέλεχος της εταιρείας που τοποθετείται σε θέση διευθύνοντος συμβούλου, προάγεται αυτοδίκαια στην ανώτερη εταιρική βαθμίδα, με βάση την οποία και συνταξιοδοτείται. Άλλο δηλαδή οι απολαβές του να διαμορφώνονται στο ύψος της ανώτατης διευθυντικής βαθμίδας της εταιρείας, εν προκειμένω σε αυτές του γενικού διευθυντή, και άλλο να συνταξιοδοτηθεί και με αυτή την βαθμίδα. 

Τέτοια λοιπόν αναφορά περί αυτοδίκαιης προαγωγής δεν υπάρχει στο καταστατικό του ΔΕΣΦΑ, παρά μόνο ότι για όσο καιρό ένα στέλεχος παραμένει στη θέση του δ/ντος συμβούλου θα απολαμβάνει τις απολαβές του γενικού διευθυντή.

Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα λογικό άλμα, ότι εφόσον το συγκεκριμένο στέλεχος έγινε διευθύνων σύμβουλος και αμείβεται με τις απολαβές της ανώτερης βαθμίδας, με αυτήν ακριβώς την βαθμίδα και θα συνταξιοδοτηθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ύψος της σύνταξης και του εφάπαξ που θα λάβει.

Επίσης, εάν ίσχυε το αυτοδίκαιο της προαγωγής, γεννάται το ερώτημα γιατί ο κ. Νίκας δεν προήχθη από διευθυντής σε γενικό διευθυντή τον Απρίλιο του 2016, όταν και ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος στο ΔΕΣΦΑ, παρά αυτό συνέβη λίγες ημέρες πριν υποβάλει τα έγγραφα για την συνταξιοδότησή του. Άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση, διερωτώνται για ποιο λόγο να περιμένει κανείς επτά ολόκληρους μήνες για να κάνει χρήση του "αυτοδίκαιου" δικαιώματός του, αντί να το διεκδικήσει άμεσα, την ίδια στιγμή της ανακήρυξής του σε εκτελεστικό πρόεδρο.

Για την ιστορία, τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Νίκας ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του ΔΕΣΦΑ, τον Σεπτέμβριο του 2016 τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και στις 11 Νοεμβρίου προήχθη από απλός διευθυντής στο βαθμό του γενικού διευθυντή (και ειδικότερα στο 5ο κλιμάκιο). Λίγες ημέρες μετά υπέβαλε το αίτημα συνταξιοδότησης, και στις 2 Φεβρουαρίου εισέπραξε το επίμαχο εφάπαξ, που σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη είναι αυξημένο μόνον κατά 27.000 ευρώ (μεικτά) συγκριτικά με εκείνο που θα έπαιρνε αν παρέμενε διευθυντής και όχι κατά 100.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ.

Τέλος, απάντηση ζητά και το ερώτημα αν έχει δικαίωμα το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ να προάγει βαθμολογικά τον κ. Νίκα. Σύμφωνα με την ΝΔ το όργανο αυτό είναι αναρμόδιο να αποφασίζει για "ό,τι σχετίζεται με τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας", δηλαδή με την ιεραρχική εξέλιξη του υπαλληλικού προσωπικού. Το αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει προαγωγές είναι το Δ.Σ. της εταιρείας. 

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει να "δείχνει" τα ΜΜΕ ως υπεύθυνα που το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις. Το γεγονός φαίνεται και από την χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Ενέργειας που προαναγγέλλει την σημερινή συνέντευξη, όπου γίνεται αναφορά σε "δημοσιεύματα περί μη χρηστής διοίκησης στον ΔΕΣΦΑ".


Πηγή: liberal.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text