Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Νέο δημοψήφισμα ζητεί η Σκωτία

Νέο δημοψήφισμα ζητεί η Σκωτία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο δημοψήφισμα ζητεί η Σκωτία

Από A.P., REUTERS.   Νέα δεδομένα στη διαδικασία αποδέσμευσης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και σε αυτό καθαυτό το μέλλον της χώρας φέρνει η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, πως η Σκωτία θα απαιτήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, αφού πρώτα γίνουν περισσότερο ξεκάθαροι οι όροι του Brexit.

«Αν η Σκωτία πρόκειται να έχει μια πραγματική επιλογή –όταν οι όροι του Brexit γίνουν γνωστοί αλλά πριν να είναι πολύ αργά να διαλέξουμε τη δική μας πορεία– τότε αυτή η επιλογή πρέπει να προσφερθεί μεταξύ του φθινοπώρου της επόμενης χρονιάς και της άνοιξης της μεθεπόμενης», δήλωσε χθες η Στέρτζον, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τη βρετανική κυβέρνηση για το Brexit, λόγω της σκληρής στάσης που κρατάει μέχρι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που στο τέλος θα αποφασίσει για δεύτερο δημοψήφισμα, στο οποίο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα που αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο, διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών.

Από την άλλη πλευρά, σε ενδεχόμενη κοινοβουλευτική επικράτηση της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος, πιθανή άρνηση της Μέι να την εγκρίνει, μπορεί να προκαλέσει συνταγματική κρίση και να καλλιεργήσει κλίμα διχόνοιας στη Σκωτία. Το αίτημα της Στέρτζον, το οποίο αποτελεί απόρροια της υπερψήφισης της παραμονής στην Ε.Ε. από τους Σκωτσέζους πολίτες, καταγγέλθηκε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία κατηγορεί την πρωθυπουργό της Σκωτίας πως με την εμμονή της να διασφαλίσει την ανεξαρτησία, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά τη χώρα της.

«Πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια η Σκωτία ψήφισε αποφασιστικά να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, με ένα δημοψήφισμα που η ίδια η σκωτσέζικη κυβέρνηση ανέφερε ότι συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά», ανακοίνωσε η Μέι μέσω της εκπροσώπου της, προσθέτοντας ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Σκωτία δεν θέλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα είναι διχαστικό και θα προκαλέσει τεράστια οικονομική αβεβαιότητα τη χειρότερη δυνατή στιγμή».

Στον αντίποδα, η Στέρτζον έχει δηλώσει πως θέλει η Σκωτία να συνάψει ξεχωριστή συμφωνία με την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Brexit, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει την προνομιακή πρόσβαση της χώρας στην κοινή αγορά της Ενωσης, κάτι που όμως έχει αντιμετωπιστεί με ένα «τείχος αδιαλλαξίας» από το Λονδίνο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Επιπλέον, η Στέρτζον δήλωσε απολύτως πεπεισμένη ότι μπορεί να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τα ποσοστά υπέρ της οποίας δείχνουν ανοδική τάση στις τελευταίες σχετικές δημοσκοπήσεις, λόγω των τελευταίων ανακοινώσεων της Μέι για αποχώρηση από την κοινή αγορά και πιθανώς και από την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, με εξαίρεση το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, του οποίου ηγείται η Στέρτζον, όλα τα κύρια βρετανικά κόμματα αντιτίθενται στο σενάριο ενός νέου δημοψηφίσματος. «Το σκωτσέζικο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2014 χαρακτηρίστηκε ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά», δήλωσε ενδεικτικά ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν αποφασιστικό και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάθεση για ένα νέο δημοψήφισμα». Εντούτοις, ο Κόρμπιν προσέθεσε πως στο ενδεχόμενο επικράτησης του αιτήματος για δημοψήφισμα στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο, ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα μπλοκάρουν την ψήφισή του στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η οποία θα κρίνει το αν θα διεξαχθεί ή όχι το νέο δημοψήφισμα. Πάντως, εφόσον τελικώς το δημοψήφισμα εγκριθεί, ο Κόρμπιν δήλωσε πως το κόμμα του θα πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text