Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν πλέον λιγότερα smartphones

Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν πλέον λιγότερα smartphones

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Λιγότερα smartphones αγοράζουν πια οι καταναλωτές της Δυτικής Ευρώπης σε σχέση με παλαιότερα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών αυξήθηκαν κατά 6,6% το 2016, για να ανέλθουν σε 1,4 δισ. τεμάχια, στη Δυτική Ευρώπη το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 3%.

Οι πωλήσεις smartphones στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης - από τις πλέον «ώριμες» τεχνολογικά αγορές του πλανήτη - υποχώρησαν τον περασμένο χρόνο κατά 3% και διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα των 131 εκατ. συσκευές.

Το 2016 η Δυτική Ευρώπη ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων smartphones παγκοσμίως. Σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου, στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης διατέθηκαν 38,6 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η ζήτηση ήταν μεγάλη κατά τη διάρκεια των προσφορών της Black Friday. Ωστόσο, αυτή η επίδοση δεν ήταν αρκετή για να σώσει τη γενική εικόνα στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης ή να αντισταθμίσει την πτώση της τάξης του 10% που σημειώθηκε σε Γερμανία και Γαλλία στη διάρκεια του τριμήνου. Για δε την τρέχουσα χρήση, η αγορά αναμένεται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα του κορεσμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν στάσιμες πωλήσεις για το 2017.

Η μόνη άλλη περιοχή του κόσμου, πλην της Δυτικής Ευρώπης, που εμφάνισε αρνητική επίδοση στις πωλήσεις smartphones πέρυσι ήταν η Λατινική Αμερική, όπου ωστόσο η πτώση ήταν οριακή και δεν ξεπέρασε το 1%. Στον αντίποδα, η Κίνα πέτυχε αύξηση πωλήσεων στην αγορά των smartphones το 2016, η οποία κινήθηκε ποσοστιαία στο 17% σε σχέση με το 2015, ενώ σε απόλυτους αριθμούς ο κλάδος μέτρησε 450 εκατ. συσκευές.

Αντίστοιχα καλή ήταν η εικόνα της αγοράς στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 10%, 78,5 εκατ. συσκευές, σε επίπεδο όγκου αγοράς. Σύμφωνα με την GfK (Point of Sales Data), η ζήτηση για smartphones το τρέχον έτος θα αυξηθεί ελαφρώς, με τις πωλήσεις να ενισχύονται σε ετήσια βάση κατά 5% και να φθάνουν το 1,48 δισ. τεμάχια.

Σημειώνεται ότι στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη τον τόνο των εξελίξεων στην αγορά των smartphones, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, έδωσε η ανάκαμψη της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς. Συνολικά, οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών στην περιοχή ανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο σε 24,2 εκατ. συσκευές, αυξημένες κατά 16%. Η πολύ καλή αυτή επίδοση συνδέεται με τη σταδιακή αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα αυτής, η Ουκρανία είδε μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 34% στις πωλήσεις smartphones σε  ετήσια βάση ενώ στη Ρωσία η αντίστοιχη άνοδος ήταν της τάξης του 10%. Η GfK προβλέπει ότι η ζήτηση για smartphones θα φτάσει στα 84,4 εκατ. τεμάχια το 2017, αύξηση της τάξης του 8% σε ετήσια βάση. 

Πηγή : tovima.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text