Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Επικράτηση Ρούτε, πολύ πίσω ο Βίλντερς

Επικράτηση Ρούτε, πολύ πίσω ο Βίλντερς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επικράτηση Ρούτε, πολύ πίσω ο Βίλντερς

Από REUTERS, A.P..    ΧΑΓΗ. Προς τρίτη κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό Μαρκ Ρούτε οδεύει η Ολλανδία, εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Το «ολλανδικό ντόμινο» δεν έπεσε, καθώς το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς δεν ήταν, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, σε θέση να απειλήσει ούτε από μακριά το VVD του Ρούτε, ισοψηφώντας στη δεύτερη θέση με δύο ακόμη κόμματα.

Μετά τις ψήφους των Βρετανών υπέρ του Brexit και των Αμερικανών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, που σημάδεψαν την περυσινή χρονιά, η χθεσινή αναμέτρηση στην Ολλανδία μπήκε στο μικροσκόπιο των αναλυτών ως τροχιοδεικτική βολή σε μια χρονιά ευρωπαϊκών εκλογών. Η ψηφοφορία ήταν όντως συγκλονιστική, όχι όμως με τον τρόπο που ήλπιζε ο Βίλντερς.

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν σε αριθμούς-ρεκόρ στις κάλπες, με τη συμμετοχή να σημειώνει υψηλό τριακονταετίας, κυμαινόμενη στο 81%. Το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως απορριπτικό για το συγκυβερνών Εργατικό Κόμμα PvdA, του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο φαίνεται ότι κατακρημνίστηκε από τις 38 στις 9 έδρες. Ούτε και το VVD του Ρούτε βγήκε αλώβητο από την εμπειρία της διακυβέρνησης, χάνοντας 10 έδρες και αποσπώντας τη νίκη με μόλις 31 έδρες και ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Με αυτά τα δεδομένα, θα απαιτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας τουλάχιστον τεσσάρων, αν όχι πέντε κομμάτων, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 76 εδρών στη Βουλή των 150 μελών. Υποψήφια για συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι το κεντρώο προοδευτικό D66 και το χριστιανοδημοκρατικό CDA, που αύξησαν τη δύναμή τους, αποσπώντας, σύμφωνα με το exit poll, 19 έδρες, όσες και το PVV του Βίλντερς, το οποίο όμως απορρίπτεται από τα άλλα κόμματα ως κυβερνητικός εταίρος. Στους νικητές περιλαμβάνεται η Πράσινη Αριστερά (GL), που φαίνεται να τετραπλασιάζει τις έδρες της από 4 σε 16, ενώ το αριστερό SP έμεινε στις 14.

Στο εκλογικό κέντρο του Εργατικού Κόμματος η ατμόσφαιρα ήταν χθες το βράδυ παγωμένη και τα πρόσωπα δακρυσμένα, καθώς οι φίλοι ενός κόμματος που μεσουρανούσε επί δεκαετίες προσπαθούσαν να συλλάβουν το μέγεθος της συντριβής. Η καμπάνια του επικεφαλής του κόμματος και απερχόμενου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Λόντεβικ Ασερ, τόνισε την υπευθυνότητα και την κυβερνητική εμπειρία, από την οποία όμως παράλληλα προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, προκειμένου να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που αγανάκτησαν από τα μέτρα λιτότητας της τελευταίας τετραετίας.

Οι επιτελείς του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos δήλωσαν ότι το exit poll είναι «μια καλή αλλά όχι τέλεια» ένδειξη του τελικού αποτελέσματος, ενώ, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν πλήρως, ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης προδιαγράφεται μακρύς και δύσκολος. Εστω και έτσι, το «ξεφούσκωμα» του Βίλντερς, ο οποίος όλο το 2016 προηγείτο στις δημοσκοπήσεις, προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές. Σας χρειαζόμαστε για μια ισχυρή Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ανήρτησε στο Twitter διθυραμβικό μήνυμα στα ολλανδικά.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text