Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | «Τεμαχισμό» της ΔΕΗ με πώληση μονάδων ζητούν οι δανειστές

«Τεμαχισμό» της ΔΕΗ με πώληση μονάδων ζητούν οι δανειστές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Τεμαχισμό» της ΔΕΗ με πώληση μονάδων ζητούν οι δανειστές

Σε μείζον ζήτημα για την πορεία της αξιολόγησης αλλά και το μέλλον της ΔΕΗ έχουν αναδειχθεί τα ενεργειακά ζητήματα, μετά την εμπλοκή από την επιμονή των δανειστών για πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης. Η κυβέρνηση φαίνεται στο ζήτημα αυτό να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη στρατηγική οι συνέπειες της οποίας θα βαρύνουν τη ΔΕΗ και την πορεία της στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Μπορεί επισήμως να μην καταγράφεται η απαίτηση των εκπροσώπων των θεσμών για την πώληση των μονάδων ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται να είναι πλέον δρομολογημένες με χρονικό ορόσημο τον Ιούνιο, όπου θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ. 

Η επισκόπηση από την οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη για λήψη εναλλακτικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς. Πάντως οι θεσμοί από την πλευρά τους επίμενουν στην άποψη ότι οι δημοπράσιες ενέργειες δεν φέρνουν αποτέλεσμα ως προς τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και ζητούν η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει το άπαξ το καλοκαίρι. Κάτι στο οποίο αντιδρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να γίνει συνολική αξιολόγηση στο τέλος του χρόνου, του 2017.  

Οι θεσμοί απορρίπτουν και την πρόταση της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικών με πελατολόγιο της και στη συνέχεια πώληση τους ώστε να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Βαρύνουσα σημασία για την πορεία των διαπραγματεύσεων έχουν και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο  του ανταγωνισμού.

Τόσο η καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη, όσο και η έρευνα που άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της ΔΕΗ θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι.

Αναφορικά με την πώληση του 17% της επιχείρησης μπορεί η κυβέρνηση να είναι κάθετη ως προς τη μεταβίβαση του ποσοστού αυτού στο υπερταμείο ωστόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν την  υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν με το ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο περιλαμβάνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

 

Πηγή: reporter.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text