Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Συνεχίζουν με εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων τα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Συνεχίζουν με εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων τα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεχίζουν με εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων τα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Από την ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ.   Συνέχιση της συγκέντρωσης στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία επταετία «βλέπει» η αγορά. Μάλιστα η συγκέντρωση αυτή θα εκδηλωθεί σε δύο επίπεδα: πρώτον, μέσω των εξαγορών μικρών και μεσαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ από μεγαλύτερες και, δεύτερον, μέσω της επέκτασης των σούπερ μάρκετ σε δραστηριότητες στις οποίες σήμερα κυριαρχούν τα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων, όπως είναι τα κρεοπωλεία, τα αρτοποιεία, ακόμη και τα καταστήματα εστίασης. Σε ό,τι αφορά ειδικά το δεύτερο επίπεδο, τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διεκδικήσουν εντατικά το επόμενο διάστημα μεγαλύτερο μερίδιο, από μια «πίτα» που υπολογίζεται σε 12,7 δισ. ευρώ.

«Μες στα επόμενα τρία χρόνια οι μικρές και οι μικρομεσαίες αλυσίδες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό πίεση. Κάποιες θα πωληθούν, κάποιες θα κλείσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της Metro AEBE που δραστηριοποιείται στον κλάδο με τα καταστήματα My Market και Metro Cash & Carry. Ο ίδιος, από το βήμα του συνεδρίου «CEO Forum 2017: Στρατηγικές ανάπτυξης σε αβέβαιους καιρούς», είχε επισημάνει νωρίτερα ότι 90 ονόματα αλυσίδων δεν υπάρχουν πια. Ερωτηθείς για το εάν η δική του επιχείρηση θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία της συγκέντρωσης (το 2016 η Metro εξαγόρασε τη «Βερόπουλος»), ο κ. Παντελιάδης απάντησε: «Κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσης. Είμαστε ανοικτοί, αλλά δύσκολοι και επιλεκτικοί».

Εκεί, ωστόσο, που αναμένεται όλες οι μεγάλες και μεσαίες αλυσίδες του κλάδου να συμμετάσχουν είναι στη διαδικασία πιο εντατικής δραστηριοποίησης σε αγορές τροφίμων και εστίασης που σήμερα έχουν μικρό μερίδιο έναντι των μεμονωμένων καταστημάτων τροφίμων. «Πρόκειται για τάση παγκόσμια, ειδικά σε ό,τι αφορά την εστίαση», όπως ανέφερε χθες στο ίδιο συνέδριο ο Ντικ Μπόερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ahold Delhaize που στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Η συγκέντρωση σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει, με τη συμβολή και της οικονομικής κρίσης, ήδη από το 2010. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, από 6.394 μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων το 2010, το 2015 είχαν μειωθεί σε 4.723, κατά 26%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που διενεργεί το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Ειδών (ΙΕΛΚΑ) και παρουσίασε χθες στο συνέδριο ο καθηγητής Γ. Δουκίδης, σήμερα οι καταναλωτές αγοράζουν έτοιμο από τα σούπερ μάρκετ ένα στα επτά κύρια γεύματα της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά ήδη ορισμένες κατηγορίες, τα σούπερ μάρκετ κατέχουν αρκετά μεγάλο μερίδιο: 41% στην περίπτωση των έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων, 37% στην κατηγορία των έτοιμων κρύων γευμάτων (σαλάτες, σάντουιτς κ.ά.), 12% σε τυρόπιτες, κρουασάν, κουλούρια. Συνολικά η αγορά της εστίασης και δη των έτοιμων γευμάτων υπολογίζεται σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ.

Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης παρουσιάζεται για τα σούπερ μάρκετ και στις κατηγορίες της πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων, και κρέατος. Ηδη έχουν αναπτύξει δραστηριότητα σε αυτές και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, μετά την άρση αρκετών περιορισμών ειδικά σε ό,τι αφορά το λεγόμενο bake off (ολοκλήρωση έψησης κατεψυγμένης ζύμης εντός των σούπερ μάρκετ). Ωστόσο, τα μερίδια του κλάδου έναντι των παραδοσιακών κρεοπωλείων παραμένουν σχετικά χαμηλά. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το 49% των καταναλωτών αγοράζει κρέας από το κρεοπωλείο, ενώ από το σούπερ μάρκετ το 36%. Επιπλέον, φρέσκο ψωμί από το σούπερ μάρκετ αγοράζει μόλις ένας στους έξι καταναλωτές, ενώ αντιθέτως είναι εξαιρετικά υψηλά τα μερίδια του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας, όπως στο ψωμί τοστ (88%), πίτες (32%), παξιμάδια - φρυγανιές (75%), κουλούρια (38%).

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text