Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Οι δύο επιστολές από Αντ. Σαμαρά επί Παπαδήμου

Οι δύο επιστολές από Αντ. Σαμαρά επί Παπαδήμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι δύο επιστολές από Αντ. Σαμαρά επί Παπαδήμου

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ.   «Ο κ. Τσίπρας μάς γυρίζει διαρκώς στο παρελθόν», δήλωσε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να μιλάει για την τεταμένη περίοδο της διακυβέρνησης Παπαδήμου.

Το αίτημα για γραπτή δέσμευση των πολιτικών αρχηγών που στήριζαν τη νέα κυβέρνηση τέθηκε εξαρχής τον φορτισμένο Νοέμβριο του 2011. Στις 13/11, ο κ. Σαμαράς έγραφε στον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μέρτενς ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου (για το νέο πρόγραμμα και το PSI) και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012». Πρόσθετε ότι «η Ν.Δ. δεσμεύεται να στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό», αλλά ανέφερε την ανάγκη τροποποίησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Στις 14 του μήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τότε προέδρου του Eurogroup, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, επαναβεβαιώνει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επιμένουν σε γραπτή διαβεβαίωση των αρχηγών ότι αποδέχονται όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία. Στην ίδια γραμμή και η Ευρ. Επιτροπή, ο εκπρόσωπος της οποίας σημειώνει ότι η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση «δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια». Ο κ. Σαμαράς, νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε δηλώσει στην Κ.Ο. δεν θα υπέγραφε τέτοια επιστολή – παρότι αποτελούσε αναγκαίο όρο για την αποδέσμευση δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Τελικά, αφού και η ίδια η Μέρκελ επέμεινε στη γραπτή δέσμευση, ο κ. Σαμαράς έστειλε νέα επιστολή στις 23/11, με αποδέκτες τους επικεφαλής της τρόικας. Η δεύτερη επιστολή, πανομοιότυπη με την πρώτη αλλά χωρίς αναφορά σε ημερομηνία εκλογών, κρίθηκε επαρκής, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση της δόσης λίγες ημέρες μετά.

Το δράμα ωστόσο επαναλήφθηκε. Στα τέλη Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι η τρόικα απαιτούσε εκ νέου την υπογραφή των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη για να εγκρίνει το β΄ πρόγραμμα διάσωσης. Ο κ. Σαμαράς έστειλε τελικά τη νέα επιστολή στις 15/2, τρεις ημέρες μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή του δευτέρου μνημονίου. Στην επιστολή, ο αρχηγός της Ν.Δ. δεσμεύεται ότι «αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του προγράμματος, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο και στη χρηματοπιστωτική συμφωνία». Εξι μέρες αργότερα, το Eurogroup ενέκρινε το νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ, υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του PSI.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα επέμεναν οι θεσμοί να υπογράφονται μελλοντικά μέτρα και από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη διενέργεια εκλογών» και ότι αυτό δεν είναι «κάτι καινούργιο». Πράγματι, στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η αντιπολίτευση δεσμεύτηκε να στηρίξει τα μέτρα τα οποία θα διαπραγματευόταν η κυβέρνηση. Αλλά το προληπτικό αίτημα συμμόρφωσης δεν επεκτάθηκε ποτέ πέρα από τον ορίζοντα των προγραμμάτων. Αυτό το αίτημα προς την Ελλάδα –με τη στήριξη του κ. Σόιμπλε– είναι «κάτι καινούργιο», ενώ ως γνωστόν ουδεμία ανάλογη δέσμευση ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text