Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Εισαγόμενη κερδοφορία για την «Τιτάν»

Εισαγόμενη κερδοφορία για την «Τιτάν»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εισαγόμενη κερδοφορία για την «Τιτάν»

Από τον ΝΙΚΟ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ.    Τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών των τελευταίων ετών κατέγραψε κατά το 2016 ο όμιλος τσιμέντων «Τιτάν», ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάκαμψης της αγοράς των ΗΠΑ, αλλά και της βελτίωσης της αγοράς στην Αίγυπτο. Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους εκτινάχθηκαν σε 127,4 εκατ., έναντι 33,8 εκατ. το 2015. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 28,7% και διαμορφώθηκαν σε 278,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8% σε 1,5 δισ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κερδοφορίας διαδραμάτισε η αναγνώριση πρόσθετων φορολογικών απαιτήσεων από ζημίες παρελθουσών χρήσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που ενίσχυσε τα κέρδη κατά 89,6 εκατ.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,5 εκατ., έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,5% σε 385 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 43,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 73,6 εκατ. Δεδομένων των θετικών προβλέψεων της διοίκησης και για το 2017, η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει στην προσεχή ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ανά μετοχή. Η βασική πηγή της κερδοφορίας του ελληνικού ομίλου παρέμεινε και το 2016 η αμερικανική αγορά, όπου η ζήτηση τσιμέντου και δομικών υλικών συνέχισε να αυξάνεται, με αποτέλεσμα πλέον το 53% των πωλήσεων και το 52% της λειτουργικής κερδοφορίας της «Τιτάν» να προέρχεται από τη συγκεκριμένη αγορά. Ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 17% σε 795 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 44% σε 145,2 εκατ. ευρώ. Για το 2017, οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Στον αντίποδα, στην ελληνική αγορά ο κατασκευαστικός κλάδος παρέμεινε κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από τα δημόσια έργα. Ετσι, η κατανάλωση τσιμέντου ήταν αντίστοιχη του 2015, έτος κατά το οποίο η οικοδομή «πάγωσε» επί μήνες, ενώ επιβλήθηκαν και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ομίλου συνεχίζει τις εξαγωγές της τοπικής παραγωγής, εκμεταλλευόμενη το ενισχυμένο δολάριο και τους χαμηλούς θαλάσσιους ναύλους. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το 2016 ανήλθε σε 261,3 εκατ. και ήταν χαμηλότερος κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2015. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 19% σε 36,4 εκατ. ευρώ από 44,8 εκατ. το 2015. Εντύπωση προκαλεί και η εκτίμηση ότι η ζήτηση στην ελληνική αγορά αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο αντίστοιχο, ή κάπως χαμηλότερο του 2016, καθώς τα σχεδιαζόμενα έργα υποδομών δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν το κενό που θα αφήσει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων.

Στην Αίγυπτο η ζήτηση τσιμέντου αυξήθηκε κατά περίπου 5%, ενώ και η παραγωγή των εργοστασίων του ομίλου επανήλθε σε υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί και οι επενδύσεις για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για πλήρη λειτουργία ανεξαρτήτως συνθηκών και σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής. Ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών στη συγκεκριμένη αγορά αυξήθηκε κατά 28,3% (σε όρους αιγυπτιακής λίρας), αγγίζοντας τα 249,2 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 40,8 εκατ. από 15 εκατ. το 2015.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text