Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Μανταλένα Πίου

Τελεσίγραφο ότι χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει φαίνεται ότι έδωσαν οι δανειστές στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος πλέον καλείται να διαχειριστεί όχι μόνον πόσες και ποιες μονάδες θα πουληθούν, αλλά και τις σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα ακολουθήσουν.

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός συναντάται με βουλευτές της Δυτικής Μαεδονίας και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη σε μία πρώτη απόπειρα ενημέρωσης για τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενώ χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και νωρίτερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο υπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Πιέσεις

Ο υπουργός φέρεται να επιβεβαίωσε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις Βρυξέλλες για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις συνδικαλιστών της ΔΕΗ λίγο μετά τη συνάντηση. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι όσον αφορά στα λιγνιτικά, στα σχέδια που έχουν τεθεί δεν συμπεριλαμβάνονται και οι νεότερες, που δεν είχαν περιληφθεί στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Οι πληροφορίες αυτές «φούντωσαν» και πάλι το σενάριο που λέει ότι το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει πρώτα με την εκποίηση λιγνιτικών μονάδων και κατόπιν, ανάλογα με τα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών και την πορεία της αγοράς, να προχωρήσει στον δεύτερο κύκλο που θα αφορά στα υδροηλεκτρικά. Από την άλλη πλευρά, πάντως, επιμένουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν να βγουν προς πώληση «μεικτά πακέτα», λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς μόνον για τα λιγνιτικά θωρείται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ευρωπαϊκούς ομίλους, τουλάχιστον. Παράλληλα, ζητείται να αναληφθεί δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με στόχο τον Ιούλιο να οριστικοποιηθεί το προς πώληση πακέτο ή πακέτα, προκειμένου τον Σεπτέμβιο να ξεκινήσει η διαδικασία που θα πρέπει νο ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, προθεσμίες που ο υπουργός επιδιώκει να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο πίσω.

Από το υπουργείο πάντως εξακολουθούν να μην επιβεβαιώνουν κανένα σενάριο, αναφέροντας μόνον ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζοντα και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, τονίζει ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αντίσταση της κυβέρνησης στις πιέσεις των δανειστών και ότι η τακτική της οδηγεί στην απώλεια μίας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015, χαρακτηρίζοντας «εθνικό έγκλημα» την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text