Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ προβλέπει ο Λαβρόφ

Τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ προβλέπει ο Λαβρόφ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ προβλέπει ο Λαβρόφ

Από RUSSIAN INSIDER.    Το τέλος της διεθνούς αμερικανικής ηγεμονίας και η ανάδυση ενός πολυκεντρικού κόσμου είναι αναπόφευκτες εξελίξεις και εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι αν θα ολοκληρωθούν με ελεγχόμενο ή με συγκρουσιακό τρόπο. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως το μετέφερε σε πρόσφατη ιδιαίτερα σημαντική ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έδωσε διάλεξη σε ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, στη Στρατιωτική Ακαδημία της χώρας. Σε μια εξαιρετικά ρευστή διεθνή συγκυρία, όπου η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει την εξωτερική της πολιτική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει φυγόκεντρες τάσεις και υπαρξιακά διλήμματα, η εφ’ όλης της ύλης ομιλία Λαβρόφ διέγραψε, με αδρό τρόπο, τα πεδία συνεργασίας με τη Δύση, αλλά και τις «κόκκινες» γραμμές του Κρεμλίνου.

«Η αναδιανομή της παγκόσμιας ισχύος συνεχίζεται, καθώς βλέπουμε την ανάδυση νέων κέντρων οικονομικής δύναμης και πολιτικής επιρροής. Η διαμόρφωση μιας πολυκεντρικής διεθνούς τάξης είναι αντικειμενική διαδικασία και είναι κοινό συμφέρον μας να την καταστήσουμε περισσότερο σταθερή και προβλέψιμη», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τάχθηκε υπέρ ενός «υγιούς συντηρητισμού» στις διεθνείς σχέσεις, με ακρογωνιαίο λίθο τον σεβασμό της εθνικής-κρατικής κυριαρχίας και του ΟΗΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο στον Χένρι Κίσινγκερ, αφήνοντας κάποιες ελπίδες επιστροφής των ΗΠΑ (προφανώς, επί κυβέρνησης Τραμπ) σε πιο ρεαλιστικές θέσεις.

«Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι οι αμερικανικές ελίτ, που αναδείχθηκαν ως μαχητές της ελευθερίας απέναντι στον βρετανικό ζυγό, μεταμορφώθηκαν στον 20ό αιώνα σε δυνάμεις που διψούσαν για ιμπεριαλιστική επέκταση. Ωστόσο, ο κόσμος αλλάζει και –ποιος ξέρει– η Αμερική μπορεί να προχωρήσει στη δική της κάθαρση και να επιστρέψει στις ξεχασμένες αφετηρίες της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Tο Oυκρανικό

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει ούτε τη σύγκρουση ούτε την απομόνωση, αλλά επιδιώκει τη συνεργασία με τη Δύση στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Αναφορικά με το ουκρανικό πρόβλημα, επέρριψε τις μεγαλύτερες ευθύνες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που έθεσαν ένα εύθραυστο κράτος ενώπιον του διλήμματος «ή με τη Ρωσία ή με την Ευρώπη». Επί του προκειμένου, ο κ. Λαβρόφ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για τη συμφωνία ανακωχής του Μινσκ, εκτός εάν «η Ευρώπη βρει τη δική της φωνή στις διεθνείς υποθέσεις», όπως είπε.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text