Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Αυστρία «μπλοκάρει» πρόσφυγες

Η Αυστρία «μπλοκάρει» πρόσφυγες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Αυστρία «μπλοκάρει» πρόσφυγες

ΒΙΕΝΝΗ. Η Αυστρία ζήτησε χθες να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation) της Ε.Ε., με βάση το οποίο επρόκειτο να υποδεχθεί 1.900 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το πραγματικό πρόβλημα για τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κρίστιαν Κερν δεν είναι ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η προεκλογική αντιπαράθεση με το ακροδεξιό FPOe.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ήταν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής στον οποίο είχαν κατορθώσει να συμφωνήσουν οι χώρες της Ε.Ε. μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Η συμφωνία προέβλεπε την κατανομή 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Το αίτημα για εξαίρεση της Αυστρίας είναι ένα ακόμη πλήγμα σε ένα πρόγραμμα που δεν έχει καλύψει ούτε το ένα δέκατο των θέσεων και από το οποίο έχουν ήδη αυτοεξαιρεθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη μια εξαίρεση για την Αυστρία, επειδή έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα στείλουμε το ταχύτερο δυνατόν επιστολή στην Κομισιόν και θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις», δήλωσε χθες ο Κερν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επικρατούσε στην Αυστρία μετά τις μεγάλες προσφυγικές ροές του 2015 έχει παρέλθει και άρα η εξαίρεση που είχε αποσπάσει έως τώρα δεν μπορεί να παραταθεί. Η στάση της Βιέννης είναι αξιοσημείωτη δεδομένης της ηχηρής απαίτησης της αυστριακής κυβέρνησης για αλληλεγγύη στο προσφυγικό και των πολλαπλών απειλών που έχει εξαπολύσει προς τις χώρες που δεν συμμετέχουν στις μετεγκαταστάσεις. «Περιμένουμε από την Αυστρία να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό. Για τον καγκελάριο Κερν, η υλοποίηση αποφάσεων της Ε.Ε. έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην εκλογική απειλή από το αντιμεταναστευτικό FPOe, καθώς ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο το 2018.

«Στην Αυστρία ξεσπάει συνεχώς σάλος για λεπτομέρειες. Οι συγκρούσεις μεταφέρονται στις πλάτες των πιο αδυνάτων», σχολίασε ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Standard της Βιέννης. «Δεν μιλάμε πια με βάση τα δεδομένα, αλλά με φαντάσματα», είπε.

Στο στρατόπεδο του FPOe, η ανακοίνωση αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία. «Παλιά, ο Κερν, o (υπουργός Εξωτερικών) Κουρτς και οι λοιποί ήθελαν να είναι όσο πιο μακριά από μένα γίνεται. Τώρα θέλουν να γίνουν σαν κι εμένα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. «Είστε ένα ψεύτικο, φτηνό αντίγραφο».

Το FPOe σκέφτεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Bουλή για προτάσεις με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να διεμβολίσει την εκλογική βάση του ακροδεξιού κόμματος. Μεταξύ αυτών, η απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία, η κατάργηση του επιδόματος τέκνων για παιδιά δικαιούχων, τα οποία ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., η χορήγηση επιδομάτων σε μη Αυστριακούς μόνο μετά την παρέλευση πενταετίας, τα ειδικά μαθήματα γερμανικών για πρόσφυγες, η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, ο εγκλεισμός προσφύγων σε νησιά και η άρνηση της αυστριακής συνεισφοράς στην «τρύπα» που θα προκύψει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. με το Brexit. «Θα στείλουμε τα αποτελέσματα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες για να ξέρετε πώς ψήφισαν οι βουλευτές του λαϊκού κόμματος», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Αντιθέτως, ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, είπε ότι υπάρχει λύση για τους 50 ανήλικους πρόσφυγες από την Ιταλία, που έχουν λάβει έγκριση για μετεγκατάσταση στην Αυστρία: θα τους φιλοξενήσει στο Οτακρινγκ της Βιέννης.

 

Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text