Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: «Πληγή» η φυγή καταθέσεων

Τράπεζες: «Πληγή» η φυγή καταθέσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: «Πληγή» η φυγή καταθέσεων

Το χειρότερο δίμηνο εκροών καταθέσεων από τότε που η χώρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη πριν δύο έτη, το καλοκαίρι του 2015 καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες.
Η απόσυρση περίπου 2,3 δισ ευρώ σε διάστημα 60 ημερών μετά από μια αυξητική τάση που αποτυπώθηκε στο τέλος του 2016 καταδεικνύει το καθεστώς αβεβαιότητας στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία μετά από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Εξαιτίας της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απηύθυνε μέσα σε μόλις 24 ώρες δύο αυστηρές προειδοποιήσεις για τις αλυσιδωτές και επίπονες επιπτώσεις που ακολουθούν.
H εμπιστοσύνη των καταθετών που είχε κλονιστεί μετά το PSI, τις συνεχείς  ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το «κούρεμα» στην Κύπρο, τη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αύξηση της φορολογίας, δέχτηκε πολύ πλήγμα από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα κριθεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από την ταχύτητα με την οποία η οικονομία θα ανακάμψει, η χώρα θα αφήσει πίσω της τα μνημόνια και τα εισοδήματα θα αρχίσουν να ενισχύονται εκ νέου.
Στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έφτασε να αναφέρεται ακόμα και δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η απόσυρση καταθέσεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου συνιστά το χειρότερο δίμηνο εκροών από το 2015.
Τα μετρητά έχουν αρχίσει να φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα όσο δεν προχωρά η διαπραγμάτευση και δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 6 δισ. που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της το καλοκαίρι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, τονίζει χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση η φυγή καταθέσεων αποτελεί πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα, που προχώρησε σε νέα αύξηση του ΕLA, καθώς η ρευστότητα μειώνεται επικίνδυνα. Και δεν είναι μόνο  το γεγονός της εκροής των καταθέσεων που λειτουργεί επιβαρυντικά αλλά και η αύξηση των κόκκινων δανείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δισ. ευρώ έναντι 119,75 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή από τις αρχές του 2017 η μείωση των καταθέσεων έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ.
Η εκροή καταθέσεων- σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών- συνεχίζεται και τον Μάρτιο ενώ αυξητική πορεία ακολουθούν και τα κόκκινα δάνεια ενώ καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη.
Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε έξι μήνες (α' εξάμηνο 2015) έκαναν φτερά περίπου 40 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2016 μόλις που επιτεύχθηκε η επιστροφή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη σχεδόν «πέταξαν» και μάλιστα εν μέσω κεφαλαιακών περιορισμών.


Πηγή: reporter.gr
22
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text