Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Ξεκίνησε η μάχη μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ξεκίνησε η μάχη μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκίνησε η μάχη μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Από την Ειρήνη Χρυσολωρά.   Την ώρα που η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) με τους δανειστές εμφανίζεται να είναι στο τελικό της στάδιο, άρχισε ήδη η συζήτηση και για το επόμενο βήμα, τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στις γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Handelsblatt.

Οι εφημερίδες επικαλούνται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη αναβολή πληρωμής τόκων για το ελληνικό χρέος προς την Ευρωζώνη ώς το 2040 θα είχε ως αποτέλεσμα να μην εισπράξουν οι δανειστές 120 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η Handelsblatt εικάζει ότι αν –στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου– το ΔΝΤ επαναφέρει το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,  «η  απάντηση  του Σόιμπλε ενδέχεται να είναι η εξής: Oχι».

Η στάση του Σόιμπλε

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Σόιμπλε θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά το 2018, αλλά σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο στήριξης. Το σενάριο που προβλέπει αναβολή πληρωμής τόκων ώς το 2040 είναι μέρος της πρότασης του ΔΝΤ, που ήδη θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υιοθετηθεί ως έχει. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια και αναβολή της πληρωμής τόκων ώς το 2040, καθώς και παράταση των ωριμάνσεων ώς το 2070. Το γεγονός ότι στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζεται το σχετικό σενάριο δείχνει ότι έχει αρχίσει ο πόλεμος εντυπώσεων, ενόψει της σχετικής διαπραγμάτευσης Ευρώπης-ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τον Απρίλιο. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή είναι πιθανό να αποτυπωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας (βλέπε πίνακα) αναφέρεται ότι το πρώτο πακέτο δανείου της Ελλάδας (σ.σ. τα διμερή δάνεια), ύψους 53 δισ. ευρώ έχει επιτόκιο 0,17% και αυτό εκτιμάται να κυμανθεί μεταξύ 1,4% και 3,2% από το 2019 ώς το 2040. Οι αναμενόμενοι τόκοι για την περίοδο αυτή εκτιμώνται στα 30 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο πακέτο, ύψους 131 δισ. ευρώ, το επιτόκιο βρίσκεται σήμερα στο 1,35% και αναμένεται να ανέβει σταδιακά κατά την περίοδο 2023-2040 στο 2,4% ώς 3,3%, αποδίδοντας τόκους 70 δισ. ευρώ.

Το τρίτο πακέτο (τρίτο μνημόνιο) φτάνει μέχρι στιγμής τα 32 δισ. ευρώ και για την περίοδο 2019-2040 οι Γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι το επιτόκιο θα είναι μεταξύ 1,6% και 3,3%. Οι πληρωμές τόκων εκτιμώνται στα 20 δισ. Εφόσον εκταμιευθούν περαιτέρω κεφάλαια, μάλιστα, το σχετικό ποσό θα αυξηθεί.

Ετσι, συνολικά οι τόκοι της περιόδου ώς το 2040 υπολογίζονται στα 120 δισ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία

Σε απάντησή του, με αφορμή το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μία περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτοκίων, που θα συνεπαγόταν συνεισφορές δημοσιονομικού τύπου από κράτη-μέλη». Ο ίδιος πρόσθεσε, εξάλλου, ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά το τέλος της αξιολόγησης.

 

Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text